Aan het einde van de jaren tachtig was de muziekwereld helemaal klaar met die elektronische popsound en vervulde een band als The Afghan Whigs de benodigde vraag naar gitaren. Meeliftend op het succes van de grunge van Nirvana en Pearl Jam vulden ze destijds met gemak alle grote zalen. Ruim dertig jaar later is The Afghan Whigs weer helemaal terug.

The Afghan Whigs

Zanger/gitarist Greg Dulli en bassist John Curley zijn weliswaar de enige twee overgebleven leden uit de originele bezetting, maar al bij het begin van de set lijkt daar helemaal niets van te zien. Volledig op elkaar ingespeeld  worden ‘Birdland’ en ‘Arabian Heights’ van het nieuwe album ‘In Spades’ gespeeld. Paradiso is op een paar plaatsen na uitverkocht, maar toch heerst er in het begin een afwachtende sfeer. Drie jaar geleden werd de Paradiso namelijk tot op de laatste steen vakkundig afgebroken, en was de verwachting dan ook hooggespannen.

Ode aan Dave Rosser

Ruim een maand geleden kwam het verdrietige nieuws dat gitarist Dave Rosser het gevecht tegen kanker verloren had en de band heeft besloten om op de setlist een eerbetoon toe te voegen. Zijn favoriete nummer was namelijk het Pleasure Club-nummer ‘You Want Love’ en deze wilde hij destijds al graag spelen. De versie van The Afghan Whigs was mede door dit gebaar van een prachtige schoonheid.

Gentlemen

Waar drie jaar geleden nog ‘Debonair’ en ‘Gentlemen’ van het gelijknamige album uit 1993 op de setlist stonden, werden deze woensdagavond feilloos overgeslagen. Het zal voor veel fans van het eerste uur een groot gemis zijn geweest, hoe goed de laatste twee albums ook zijn. Vooral ‘Debonair’ is voor de meesten uitgegroeid tot een culthit die eigenlijk op elke The Afghan Whigs-setlist aanwezig is.

The Afghwan Whigs is toch nog steeds een geweldige rockband die zelfs na dertig jaar makkelijk mee kan, maar miste een hoop energie vergeleken met drie jaar geleden. Wellicht dat ze volgende week op Pukkelpop wel weer de vijfde versnelling kunnen vinden.

Foto’s: John Verhagen

Deel:

Comments are closed.