Als je in 2013 vanuit het niets in één keer met twee albums komt als nieuwe band, zijn de verwachtingen voor de opvolger hoog gespannen. De Amsterdamse Afrobeat/jazz sensatie dook de studio in en leverde hun derde album, ‘Huntu’. Drie jaar intensief touren heeft de toch al ervaren muzikanten dichter bij elkaar gebracht en dat merk je. Koffie durft meer te experimenteren op ‘Huntu‘.

Voor het derde album heeft de band zichzelf versterkt met altsaxofonist Floris van de Vlugt en percussionist Vernon Chatlein, die toch al veelvuldig met Koffie optraden. Ook Niels Broos krijgt op ‘Huntu’ de mogelijkheden zijn toetsenkunsten, die hij al tentoonspreidde bij Kyteman, te vertolken. Het maakt de muziek van de Amsterdammers ook op plaat wat voller. ‘Huntu’ is wat dat betreft een album dat niet na één keer direct de kast in zal verdwijnen. Goed, toegegeven, het zal niet direct toegankelijk zijn voor iedereen, en dat is stiekem ook de kracht van Koffie. Het hoeft niet zo nodig commercieel. Muzikaal gezien zit ‘Huntu’ daardoor sterker in elkaar dan haar voorgangers.

‘Huntu’ is voornamelijk instrumentaal, gelukkig, hoewel ‘Hard Times’, de enige track die vocaal voorzien is (door Benny Sings en Emiel), veruit de beste track van het album is. Qua stijl wat richting Robert Glasper meets … ja meets wat eigenlijk… Zelfs Robert Glasper zou te veel afleiden van wat de band in feite is. Want Koffie is Koffie, een Amsterdamse Afrobeat/jazz band met een geheel eigen geluid. De band is op ‘Huntu’ wel wat meer van de Afrobeat af gestapt en wat meer richting de funk getrokken. En dat bevalt goed, hoewel nummers als ‘Ippa’ en ‘Huntu’ en ‘Mali’ zeer zekere verwijzingen zijn naar waar de band vandaan kwam. Met ‘Mama Deo’ laat de band echter duidelijk horen te evolueren en niet puur in de Afro en jazz te willen blijven hangen. Sta dus niet verschrikt als Koffie op de volgende plaat plotsklaps met een pure rocktrack aankomt.

Natuurlijk vergeet de band de echte jazz niet, en worden de liefhebbers van de wat minder experimentele jazzstijlen niet vergeten. Nee, producer Simon Akkermans (Voormalig C-Mon & Kypski) maakte in zijn EpicRainbowUnicornStudio (Kytopia) een meesterwerk met verschillende smaken Koffie, die bij iedere luistersessie weer lekkerder smaakt. Een gegarandeerde nominatie voor de Edison Jazz Awards! (9/10) (V2)

Deel:

Comments are closed.