Bij het verschijnen van het laatste album ‘A Head Full of Dreams’ zei zanger Chris Martin dat Coldplay daarmee hun laatste album had uitgebracht. Zonder dat hij eraan toevoegde of er dan ook voor de band wel of geen toekomst meer was. Schijnbaar nog wel, want nu is er een EP met vijf nummers. Hoewel er eigenlijk 4 nieuwe nummers op staan, want de live versie van de single ‘Something Just Like This’ met The Chainsmokers voegt weinig toe.

Sinds ‘Viva La Vida’ werd bijna alles van Coldplay bombastischer, of ze gingen samenwerken met grote namen uit de r&b-wereld. Dat konden ze op deze EP ook niet laten met het nummer ‘Miracles (Someone Special)’, een samenwerking met Big Sean die weinig toevoegt aan het nummer. Het is een beetje zoals toen ze in 2008 van het nummer ‘Lost’ een versie uitbrachten met bijdrage van Jay Z wat ook niet echt iets toevoegde, maar eerder storend was.

Maar aan de andere kant is het nogal gemakkelijk geworden om Coldplay af te serveren. Het is voor de rest van deze EP ook niet echt nodig, want de overige drie tracks zijn alle drie vrij sterk. ‘All I Can Think About Is You’ is weer classic Coldplay ten tijde van ‘X&Y’. Het heeft ook een beetje weg van ‘Teardrop’ van Massive Attack. In ‘ALIENS’ is duidelijk de invloed terug te horen van Brian Eno die de productie van het nummer ook voor zijn rekening nam. Ook deze track had kunnen stammen uit de sessies van ‘X&Y’. Evenals de afsluitende ballade ‘Hypnotised’ waarin Coldplay laat horen dat ze het nog steeds zouden kunnen: mooie sobere liedjes maken.

Op zich is het een prestatie dat ze op een EP van slechts 5 liedjes bijna al hun kanten laten horen, en zowel de oude fans als de fans van de mainstream Coldplay weten te pleasen. Nu moeten ze zich nog even realiseren dat ze het echt niet nodig hebben om te flirten met r&b-artiesten, maar het gemakkelijk nog steeds op eigen kracht kunnen doen. (7,0/10)(Parlophone)

Deel:

Comments are closed.