Het festivalseizoen is inmiddels in volle gang en van verschillende kanten hoorden we klachten over de levensduur van de accu’s van mobiele telefoons. In het tijdperk dat iedereen met zijn of haar mobieltje alles wil vastleggen en live-streamen, zijn de mobiele telefoons er helaas vaak nog niet helemaal op uitgerust om die functies ook vele uren vol te kunnen laten houden. Een powerbank is dan de uitkomst. Maxazine testte twee populaire powerbanks: De Xtorm FS101 Fuel Bank 2x en de krachtigere Xtorm XB201 Power Bank Explore.

Xtorm FS101 Fuel Bank 2x

XTORM FS101 Fuelbank 2X 5000 mAhDe Xtorm FS101 Fuel Bank 2x is een kleine, handzame powerbank van 5000mAh. Dat betekent dat je een normale GSM zo’n 2 á 2,5 keer zou kunnen opladen, wanneer de powerbank volledig is opgeladen. We namen de Xtorm FS101 Fuel Bank 2x mee naar twee optredens: Primus in 013 in Tilburg en het festival 40UP in Eindhoven. Een concert van 2,5 uur en een festival met een aantal artiesten waar we een verslag van wilden schrijven. En natuurlijk zetten we ook iedere dag direct enkele artiesten via diezelfde GSM op de foto, voor gebruik op Instagram en Facebook. In het verleden zaten we dan halverwege het festival (of terug in de trein naar huis) dik in de problemen: een lege GSM, of een GSM die we op tijd afsloten van energieslurpende applicaties als Facebook, Instagram, WhatsApp en het direct schrijven van het verslag via de backend van Maxazine.

Bij de optredens waar we de kleine compacte powerbank (2.1A) meenamen, zaten we dit jaar totaal niet in de problemen. Naar hartenlust plaatsten we foto’s op Instagram of op Facebook, communiceerden we met collega’s die op hetzelfde moment elders aan het schrijven waren, hielden we contact met onze fotograaf ter plekke en schreven we ons verslag direct na afloop van de optredens. Een klusje waar we normaal gesproken pas na afloop van een dag, weer thuisgekomen, mee konden beginnen. Dit keer lukte het twee maal zonder enig probleem om tijdens de optredens het verslag te schrijven, en kwamen we thuis met een GSM die nog steeds vol was. Geen moment hebben we problemen gehad met een lege batterij, wat niet alleen het gemak, maar ook de veiligheid ten goede kwam.

Het voordeel van de Xtorm FS101 Fuel Bank 2x is dat de powerbank klein en handzaam (97,5x44x23mm, 128 gram) is, maar toch krachtig genoeg om je GSM twee keer op te laden. Door het compacte formaat past de powerbank gewoon in je broekzak (of handtasje voor de dames), en kan je deze door het bijgeleverde kabeltje snel weer opladen, terwijl je je GSM gewoon blijft gebruiken. Voor ééndaagse festivals, maar ook voor dagjes weg of een wellicht een weekendje weg, is de Xtorm FS101 Fuel Bank 2x een oplossing die niet veel kost (€ 19,99), handzaam is, maar tegelijkertijd toch krachtig genoeg om je GSM 2x op te laden. Voor de meeste gebruikers perfect dus.

Xtorm XB201 Power Bank Explore

Xtorm XB201 Power Bank ExploreVoor wie de Xtorm FS101 Fuel Bank 2x te weinig mogelijkheden heeft, of langer weg wil, hebben we ook de Xtorm XB201 Power Bank Explore getest. Met de Xtorm XB201 Power Bank Explore kan je je GSM maar liefst 5 keer opladen, of naar keuze een tablet aan de oplader hangen. Een mooie oplossing voor mensen die complete festivals willen fotograferen of streamen. Wij gingen met de Xtorm XB201 Power Bank Explore naar Bospop, gebruikten de powerbank twee dagen achtereen bij het concert van Céline Dion in het Gelredome in Arnhem en Night at the Park in Den Haag, een dag later.

Bospop is een tweedaags festival in Weert, waar in twee dagen veel grote artiesten op het programma staan. Wil je ze allemaal beschrijven, dan zit je normaal gesproken al na een halve dag met een lege GSM. Dat probleem hadden we dit jaar niet, doordat we de Xtorm XB201 Power Bank Explore mee hadden. Net iets groter dan een kleine powerbank (110x75x23mm) past de powerbank nog gewoon in je broekzak, borstzak, binnenzak of handtasje, maar levert deze in rap tempo vijf volle GSM’s. En met rap tempo bedoelen we ook echt de snelheid, want dat was een grote verrassing van de Xtorm XB201 Power Bank Explore. De powerbank laadt je GSM zo snel op dat een normale oplader in een stopcontact het aflegt tegen de powerbank. Een tweede voordeel is dat de XB201 twee outputs (2.4A) heeft, dus twee GSM’s tegelijk opladen is geen probleem.

Ook na afloop van het concert van Céline Dion hadden we door de krachtige oplader (10.000mAh) een batterij die vol bleef, en waarmee we zonder in het hotel op zoek te hoeven gaan naar een stopcontact, de dag erop bij Night at the Park, nog steeds een volledig opgeladen GSM. Tijdens Night at the Park was er dan ook geen enkel probleem met het schrijven van het verslag, het maken van foto’s voor Instagram, of het updaten van onze Facebook pagina. Zonder powerbank was onze GSM normaal gesproken na enkele uren leeg, nu, door gebruik van de Xtorm XB201 Power Bank Explore, liepen we totaal niet op tegen welke beperking dan ook.

De Xtorm XB201 Power Bank Explore (prijs: rond de €60) maakt daarbij gebruik van een geniaal weggewerkte connectiekabel die magnetisch weggewerkt kan worden in de powerbank, waardoor je niet blijft zitten met kabels die in de knoop gaan raken.

Conclusie

Als je GSM vaak te snel leeg is, is een powerbank dé oplossing tegenwoordig. De Xtorm FS101 Fuel Bank 2x en de krachtigere Xtorm XB201 Power Bank Explore zijn slechts twee van de vele powerbanks die te koop zijn, maar ze geven duidelijk weer wat de mogelijkheden zijn tijdens de festivalzomer, maar ook voor vakantie of tijdens een gewoon concert. Beide Xtorm powerbanks laden erg snel op, zowel in het voor-opladen als bij het afgeven. Als we tussen de twee moeten kiezen, raden wij de Xtorm FS101 Fuel Bank 2x aan aan mensen die een goedkope maar nuttige oplossing zoeken voor een avondje uit of een kort weekendje weg. Wil je langer weg of extreem gebruik maken van je GSM met powerbank, dan raden we je toch de Xtorm XB201 Power Bank Explore aan, die in plaats van micro-USB ook nog eens USB-C ondersteunt.

Deel:

Comments are closed.