Het Pedro Pico Pop Festival in Raalte heeft intussen al een behoorlijk roerig verleden. In 2004 werd het festival voor het eerst georganiseerd door het lokale jongerencentrum Traxx. In 2007 verhuisde het festival van het kleine jongerencentrum zich naar de open lucht. Het jaar erop werd het festival weer binnen georganiseerd en wel in een verlaten schoolpand. Dit werd meteen de meest succesvolle editie tot dan toe maar helaas werd de mooie locatie gesloopt en moest de organisatie wederom op zoek naar een geschikte locatie. En weer werd een verlaten pand gevonden om het festival te organiseren, namelijk een leegstaande betonfabriek in Raalte. Het festival kreeg een industriële look en naast muziek was er veel ruimte voor kunst, skatewedstrijden en stunts. Maar na een aantal zeer succesvolle jaren werd deze locatie ook gesloopt en moest de organisatie weer opzoek naar een andere plek. In 2015 werd het festival voor het eerst georganiseerd op een groot veld in Raalte Noord.

Afgelopen zaterdag zag het terrein er een stuk anders uit dan in de tijd dat ze nog in de oude betonfabriek zaten. Toen had het festival, uiteraard, een industriële look, nu heeft het terrein een meer zomerse look wat niet altijd bij de muziekstijlen past die hier gespeeld worden. Pedro Pico Pop is vooral een alternatief festival maar het terrein geeft meer het gevoel van een zomer festival met veel pop muziek. Wat heel prettig was is dat er twee mainstage’s waren. Als de band klaar was op mainstage 1, ging de volgende band door op mainstage 2. Goed, het was wat heen en weer lopen maar alle bands kregen zo wel alle tijd om het podium op te bouwen en te soundchecken.

Mister and Mississippi
Mister and Mississippi, met hun nieuwe album ‘Mirage’ kwam een grote verandering in het geluid van de band en dat lieten ze goed horen tijdens het festival. Echt veel publiek was er nog niet maar langzaam aan kwamen er steeds meer mensen op de goede muziek af. Het publiek wat er was vermaakte zich dan ook prima en was erg blij met het nieuwe geluid van de band.

RUV
Meteen na Mister and Mississippi kwamen de drie heren uit Enschede mainstage 2 op lopen om hun set te beginnen. RUV komt uit de omgeving en speelt vaak in de buurt van Raalte, waardoor ze niet meer nieuw zijn voor vele bezoekers. De sfeer was dan ook meteen erg goed en het publiek genoot duidelijk van het optreden.

Indian Askin
Toen Indian Askin later op mainstage 1 stond begon het te regenen, maar de meeste bezoekers kon dit niks schelen en bleven gewoon op het terrein staan. En terecht, de band was erg op dreef en maakte er een leuk feestje van. Vooral toen het publiek werd gevraagd om mee te springen met de band kwamen het publiek en de band pas echt helemaal los, en werd de regen al snel vergeten.

The Animals
Ruim voordat The Animals het podium opkwamen begon het duidelijk een stuk drukker te worden op het festivalterrein. Vooral veel oudere bezoekers kwamen speciaal voor The Animals naar het festival en vele zullen geen andere bands gezien hebben. Het was natuurlijk fantastisch dat deze legendarische band op zo’n klein festival speelde maar de muziek van de mannen was toch wel heel wat anders dan wat de andere bands speelden. Verrassend genoeg waren er toch veel jonge mensen aanwezig bij het optreden van The Animals. Bijna een uur lang genoot iedereen, jong en oud, van een geweldig optreden maar dan is het afgelopen. Naast mij hoorde ik een meisje zeggen: “He, ze hebben ‘House Of The Rising Sun’ helemaal niet gespeeld”. En alsof de zanger haar hoorde zei hij meteen: “Want one more?” Het legendarische nummer mocht aangekondigd worden door oprichter van The Animals, drummer John Steel. ‘House Of The Rising Sun’ werd een prachtige afsluiter en iedereen zong het nummer van begin tot einde helemaal mee.

Call It Off
Veel bezoekers verlieten het festival terrein na het optreden van The Animals, wat natuurlijk erg jammer was. Gelukkig besloot een deel wel te blijven want de grootste verrassing van het festival kwam nog: de Eindhovense punk-pop band: Call It Off. De band begon in 2013 en heeft intussen al twee EPs en begin dit jaar brachten ze hun debuut album uit. De heren kwamen in Raalte het podium op met maar één doel: het hele publiek plat spelen en dat is ze zeker gelukt. De energie spatte van het podium en al snel stond iedereen te swingen en te dansen. Wat een geweldige band is dit toch, maar vooral: wat een goede live band!

Foto’s (c) Filip Heidinga / Maxazine

Deel: