Bij het horen van de naam Milli Vanilli zullen bij velen de wenkbrauwen omhoog gaan en er een grote glimlach op het gezicht ontketend worden. Het grootste schandaal in de geschiedenis van de popmuziek werd destijds, buiten de schuld van de twee artiesten, bewust gecreëerd. Ruim 25 jaar later staat Fab Morvan in de grote zaal van Paradiso om de criticasters van toen, de mond te snoeren.

Milli Vanilli

Het verhaal is bij de meeste muziekkenners wel bekend, maar een kleine uitleg voor zij die een generatie later zijn opgegroeid. Het duo Rob Pilatus en Fab Morvan werd begin jaren ’90 naar voren geschoven als de gezichten van Milli Vanilli, terwijl ze zelf geen noot hadden gezongen. Door de flamboyante uitstraling van het duo vond producer Frank Farian (die van Boney M) het een beter idee om de mannen dan maar te laten playbacken bij optredens en concerten. Het kwam natuurlijk aan het licht en ze leverden zelfs hun Grammy Award, voor Beste Nieuwe Artiest, weer in. Toch wisten ze in Nederland zes hits te scoren met een nummer 1- positie voor ‘Girl I’m Gonna Miss You’.

Fab Morvan

Inmiddels is het een kwart eeuw later en stond Fab solo in Paradiso. Gelukkig had hij zich omringd met een begeleidingsband die het klappen van de zweep wel kent. De dames en heren spelen al jaren de begeleiding bij diverse Nederlandse artiesten als Edsilia Rombley. Voor een krappe 500 man kwam Fab op als een echte showman, met gelukkig nog steeds de typerende dreads. Hij is de 50 gepasseerd maar oogt zeker 15 jaar jonger.

Set openers ‘All Or Nothing’ en ‘Baby Dont Forget My Number’ zetten de tijd meteen terug naar de jaren ’80/’90 en er werden al heuse “running man” moves gespot. Hoewel hij destijds amper toon kon houden was er op zang niet heel veel aan te merken eigenlijk. De Bob Marley-cover ‘Redemption Song’ was zelfs een uitstekende uitvoering waar hij trots op mag zijn. Ook ‘Let’s Go Crazy’ van Prince werd wonderbaarlijk goed afgewerkt.

Uiteindelijk kwamen de meeste fans toch echt voor die Milli Vanilli-klassiekers en deze werden tot het laatst bewaard natuurlijk. ‘Girl I’m Gonna Miss You’, ‘Girl You Know It’s True’ maar vooral ‘Blame It On The Rain’ werden omarmd als vrienden die je jaren niet gezien had. Met zijn enthousiasme op het podium en een enorme gunfactor bewees Fab Morvan zowel het gelijk als het ongelijk van zijn voormalige producer. Fab is een echt podiumdier en hoort op de voorgrond, maar is destijds te snel afgeserveerd als zanger. Hij bleef kaarsrecht overeind als zanger en daardoor blijft de muziek van Milli Vanilli springlevend.

Foto’s: Armand Hoogland

Meer foto’s op onze Facebookpagina

 

Deel: