Dit jaar werd alweer voor de 21ste keer het Ribs & Blues Festival georganiseerd. Vele grote namen hebben hier intussen opgetreden. En elk jaar lukt het de organisatie weer om een mooi en gevarieerd programma neer te zetten. Intussen is het festival in Raalte uitgegroeid tot het grootste gratis Roots en Blues Festival van Nederland, en kregen ze ook dit jaar weer een European Blues Award voor het beste festival.

Matt Andersen
Matt Andersen had de eer om de laatste festival dag te openen op de mainstage. Maar niet voordat hij een European Blues Award in ontvangst nam voor beste solo-artiest. Ruim een kwartier voor het optreden stond Matt Andersen al ongeduldig backstage te wachten. “Waarom mag ik nog niet? Ik ben klaar, het publiek is klaar, waar wachten we nog op?” vroeg hij meerdere malen. Maar de organisatie hield zich netjes aan het schema en om half twee mocht de man eindelijk met zijn set beginnen. Na het eerste nummer stelde hij zichzelf nog even voor en voegde eraan toe: “Wat een fantastische dag, het is geweldig weer, ik zie alleen maar mooie mensen en mijn haar zit echt geweldig vandaag. Wat kan er nog mis gaan?” Nou, wat bleek: helemaal niks. De man liet in een uur tijd horen waarom hij de European Blues Award had gewonnen en het publiek genoot met volle teugen. Vooral tijdens een prachtige versie van ‘Ain’t No Sunshine’ ging het publiek, terecht, volledig los.

Barrelhouse
Na het optreden van Matt Andersen liep de tent helemaal vol, want het was tijd voor één van de beste Nederlandse bluesbands: Barrelhouse. Het lijkt erop dat ze steeds maar beter en beter worden. De band gaat al sinds de jaren ’70 onvermoeid door en zangeres Tineke Schoemaker is altijd een plezier om naar te kijken en te luisteren.

The Grand East
Meteen na het optreden van Barrelhouse op de mainstage was het tijd voor een andere Nederlandse band op het Delta-podium. The Grand East komt uit Twente en heeft nu al een zeer succesvol jaar gehad. De sound en energie van deze band is ongekend en overdonderend. Ze doen er alles aan om het publiek mee te slepen en dat lukt ze erg goed tijdens Ribs & Blues. Ze staan op het kleine podium maar al snel blijkt dat de tent veel te klein is, volgende keer moeten ze echt op de mainstage staan. Er waren zo veel mensen dat het tijdens het optreden onmogelijk was om in de buurt van de tent te komen.

Michelle David & The Gospel Sessions
Terwijl The Grand East druk bezig was met het afbreken van de tent bij het Delta-podium, kwam Michelle David met haar gospel sessions de mainstage op. Een grotere tegenstelling is er bijna niet. Van de ruige blues rock van The Grand East naar de prachtige stem van Michelle David. Michelle en haar band hadden duidelijk veel plezier in hun optreden en ook hier was de tent goed gevuld met enthousiast publiek.


Walter Trout
Maar de man waar iedereen voor naar Raalte ging afgelopen maandag was natuurlijk Walter Trout. En het was alweer de vijfde keer dat deze bluesicoon naar Raalte kwam. Tijdens het optreden van Walter Trout was er echt geen doorkomen meer aan. Het terrein stond helemaal vol en iedereen ging volledig uit zijn/haar dak toen Walter het podium op liep. In 2013 stond een toen erg zieke en dunne Walter Trout nog op het podium van Ribs & Blues. Na drie moeilijke jaren en een bijna dodelijke leverafwijking kwam de man wonder boven wonder er weer bovenop. Maandag stond dan ook een herboren Walter Trout op het podium in Raalte. Op het programma stond dat hij ruim een uur zou spelen, maar daar had hij duidelijk geen zin in, hij speelde gewoon een volledige show van twee uur. Het publiek had hier natuurlijk geen problemen mee en bleef enthousiast tot de laatste tonen.

Foto’s (c) Filip Heidinga

Deel: