Wat een mooie initiatief weer van John van den Borne, de eerste editie van Legends of Rock in de Effenaar. De tribute scene is momenteel sterk in opkomst. Kwamen de fans voor de muziek van hun favoriete bands of komen de fans voor de bands die toevallig de muziek van hun favoriete bands vertolken? Ook na deze avond is dit nog onduidelijk. Wat wel zo is, is dat de sfeer van avonden met tributes een feest van herkenning was voor de massaal opgekomen bezoekers. Zo ook deze avond in de Effenaar.

De merchandise van de te eren bands werd volop gedragen maar ook de kleding van de bands die dat ten gehore brengen zoals die van Present Danger. De aftrap was geweldig, Powerslave, de tribute band van Iron Maiden. Zoals de band zelf zegt de oudste Iron Maiden tribute band van Nederland. Met hun 20-jarig bestaan hebben zij dan ook bewezen op deze avond thuis te horen. Het bekende werk vond gretig aftrek en van een opwarmer was ook geen sprake, de zaal ging vanaf de eerste noot mee in de opzwepende klank van Powerslave.

Daarna Slash N’ Roses, tribute band van wie anders dan Slash en zijn tijd bij Guns N’ Roses maar ook van zijn andere projecten. Wat een energie en wat een show. Bij een tribute hoort het hele plaatje, de sound benaderen van de vertolkte band maar ook de mimiek van de band. De front man van Slash N’ Roses Richard brengt Axel Rose zijn moves, zijn stem. De andere muzikanten doen niet onder voor de originele bandleden. Een mooie geheel en een perfecte tribute voor een enthousiaste fanschare.

Over energie gesproken; High Voltage, the AC/DC tribute band uit België. De zanger met de stem en de uitstraling van Brian Johnson. De frontman, meestal de aandachttrekker op het podium, hoe anders is het bij deze tribute. Net als the real thing was hier de Dutch Angus de lieveling van het publiek. Hij bespeelde het publiek met zijn typerende Angus loopjes en later zelfs met een heuse striptease. De 1000 man genoten van de muziek met alle grote hits ‘Back in Black’, Highway to Hell’, en ‘Thunderstruck’. Alles kwam voorbij en met recht een eerbetoon aan AC/DC.

De afsluiter behoefde geen krans. Present Danger met Metallica. Ook hier spatte het weer van het podium af en straalde Thijs – leadvocals – de energie over op het publiek. De vaste schare van Present Danger fans zag je ook in Eindhoven weer terug. Hier geldt dus voor: komen de fans voor de Metallica tribute of voor Thijs en “zijn” mannen? Zoals het een tribute betaamt werden ook de bekende nummers van Metallica gebracht en uit volle borst meegezongen.

Conclusie: een prachtig initiatief dat navolging verdient, een volle Effenaar heeft genoten!

Foto’s (c) Rob Verbrugge

Deel: