Het laatste album van The Kooks, ‘Listen’, dateert alweer van 4 jaar geleden. Toch is het eerstvolgende wat ze uitbrengen geen nieuw studio album, maar een verzamelalbum. Het mag ook wel ruim 11 jaar na hun debuutalbum ‘Inside In/Outside Out’.

Want in die tussenliggende jaren zijn The Kooks een uitstekende singleband gebleken. Zelfs van het wat tegenvallende derde album ‘Junk Of The Heart’ waren de singles nog steeds aardig. Ze sloegen met het funk getinte vierde album ‘Listen’ weer sterk terug, en ook daarvan kwamen er weer fijne singles. Eigenlijk was er geen enkele zwakke single in die ruim 11 jaar dat ze een platencontract hebben. Zo blijkt ook weer nu ze bijna allemaal op een rijtje zijn geselecteerd en naast elkaar zijn gezet op deze compilatie. Zo zijn onder andere ‘She Moves In Her Own Ways’, ‘Naive’ en ‘Ooh La’ echte 00’s klassiekers geworden. Hoewel ze met ‘Listen’ een andere richting waren ingeslagen, passen de daarvan afkomstige tracks uitstekend tussen de nummers uit de eerdere periode.

Zoals zo veel artiesten op verzamelalbums doen, hebben The Kooks ook op hun compilatie twee nieuwe liedjes toegevoegd: ‘Be Who You Are’ en ‘Broken Vow’. Vooral ‘Be Who You Are’ klinkt vertrouwd en had zo een verloren track kunnen zijn van de eerste twee albums van The Kooks. Ook is er een nieuwe remix toegevoegd van ‘Naive’ die weliswaar een beetje overbodig is. Want in plaats van deze remix hadden er nog twee singles op gekund die vreemd genoeg zijn vergeten: ‘Mr. Maker’ en ‘Rosie’. Vooral ‘Mr. Maker’ was in 2009 een redelijke radiohit en daarom is het vreemd dat die ontbreekt. Daardoor is het overzicht jammer genoeg niet compleet.

Maar het is een kleine smet, want deze compilatie bewijst maar eens te meer dat The Kooks een uitstekende singleband is die altijd vitaal en fris is blijven klinken. De titel ‘The Best of… So Far’ doet vermoeden dat ze er nog lang niet het bijltje erbij neer gooien, en dat is alleen maar goed nieuws. Als ze het niveau van de eerste 11 jaar aanhouden mogen ze wat mij betreft nog heel lang door blijven gaan. (8,0/10)(Virgin EMI)

Deel:

Comments are closed.