Portugal heeft met Salvador Sobral het Eurovisie Songfestival 2017 gewonnen. In Kiev werd de Portugees zowel tijdens de vakjury stemming als bij de televoting 1e met 758 punten. Bulgarije werd 2e, de 3e plek was voor Moldavië. Portugal won met het nummer ‘Amar Pelos Dois’ de 62e editie van het Eurovisie Songfestival. De dames van O’G3NE met het lied ‘Lights and Shadows’ deden het goed, zij werden 11e met 150 punten. Spanje kreeg totaal 5 punten en eindigde op de laatste plaats.

Door de winst van Portugal zal het Eurovisie Songfestival 2018 naar alle waarschijnlijkheid worden georganiseerd in Lissabon. Israël zal dan niet meedoen, de vakjury kondigde aan dat 2017 de allerlaatste keer was dat zij iemand iemand hebben uitgezonden naar het liedjesfestival.

De uitzending van het Eurovisie Songfestival 2017 ging niet helemaal perfect. In de pauze trad Jamala, de winnares van 2016 op. Tijdens dit optreden vond een streaker het nodig om zijn blote achterwerk te laten zien, hij werd door de beveiliging van het podium gehaald.

De laatste keer dat Nederland het songfestival won was in 1975 met Teach-In (‘Ding-a-Dong’). In 1957 was Corry Brokken de eerste die het festival won met ‘Net als toen’, twee jaar later was de eer voor Teddy Scholten met ‘Een Beetje’. In 1969 won Lenny Kuhr met ‘De Troubadour’, zij moest de winst delen met Frankrijk (Frida Boccara – ‘Un jour, un enfant’), Spanje (Salomé – ‘Vivo Cantando’) en het Verenigd Koninkrijk (Lulu – ‘Boom Bang A Bang’). Deze vier landen behaalden allemaal 18 punten.

Deel: