Zwammstein is de enige Nederlandse Rammstein tribute band en ze zijn intussen al heel wat jaren bezig. En dat is te zien. De heren zijn goed op elkaar ingespeeld en hebben de grootste lol op het podium. De band bestaat uit: Paul Constant (vocals), Jan Jaap Doeven (guitar), Emilio Bamio-Ares (guitar), Sander Plompen (keys), Frank Feenstra (drums) en Bert Dijkema (bass).

Aangezien Zwammstein gebruikt maakt van vuur en CO2 en ik de show mocht fotograferen, had ik voor het optreden eerst nog even een gesprek met de band om af te spreken waar ik wel en waar ik niet mocht komen. Toen ik wist waar het vuur stond opgesteld en tijdens welke nummers ze vuur gebruiken, kreeg ik uiteindelijk toestemming om op het podium te fotograferen. “Mocht je toch in de brand vliegen dan moet je boven die CO2- dingen gaan hangen, wat daar uitkomt is ijs en ijs koud. Dat brandt je wonden meteen dicht,” kreeg ik nog als goed advies mee van de band. Zanger Paul deed nog een poging om mij gerust te stellen met de woorden: “Geef mij maar een seintje, ik heb een CO2 Gun en wil je best even blussen.” Met de moed in mijn schoenen stond ik even later op het podium te wachten tot de show begon.

Afgelopen zaterdag kon het publiek dan ook niet wachten tot Zwammstein het podium op kwam. Zeer enthousiast werd daar het publiek dan ook enthousiast ontvangen. Niet veel later kwam de band het podium op, alleen zanger Paul bleef nog wat langer achter het podium. De band zette meteen het eerste nummer in, ‘Wiener Blut’. Even later kwam Paul zingend vanachter het podium te voorschijn. Het publiek zong alles vrolijk mee en de sfeer in de zaal was meteen uitstekend.

Na ‘Wiener Blut’ ging ik snel het podium af aangezien het volgende nummer, ‘Feuer Frei’, tijdens de show niet helemaal feuer frei was. Het publiek werd meteen nog enthousiaster toen de vlammen werden ontstoken en genoot met volle teugen. In twee uur tijd speelde Zwammstein maar liefst twintig nummers vol enthousiasme. De band en het publiek waren niet moe te krijgen en iedereen (publiek en band) gingen volledig uit hun dak.

Toen Zwammstein klaar was met hun set, inclusief vier toegiften, stonden de heren backstage te luisteren naar het publiek, die nog steeds “We want more” riepen. De heren keken elkaar aan en wilden eigenlijk weer het podium opgaan maar helaas was daar geen tijd meer voor.

Foto’s (c) Filip Heidinga

Deel: