In de aprileditie van Jam, Jazz & Pizza staat saxofonist Yuri Honing op het podium. Samen pianist Gideon van Gelder gaat hij er een mooie middag van maken. Honing staat bekend om zijn vele samenwerkingen met artiesten in verschillende soorten genres. Hij wil zijn muziek beslist niet opdelen in hokjes. Van Gelder verraste eerder met het album ‘Lighthouse’. Yuri Honing en Gideon van Gelder staan op 16 april in de Gelderlandfabriek in Culemborg.

Yuri Honing begon zijn muzikale carrière in 1990 in zijn eigen muziektrio, samen met bassist Tony Overwater en drummer Joost Lijbaart. In 1996 heeft hij met dit Yuri Honing Trio zijn eerste succes: de opmerkelijke cd Star Tracks. Honing stopt graag pop in zijn muziek, iets dat veel jazzmusici van eerdere generaties ook deden. Hij treedt op met vele andere getalenteerde musici, onder wie Michiel Borstlap, Benjamin Herman en Torre Flim (De Staat). Het aantal albums en projecten waar hij aan heeft meegewerkt is eindeloos. Het werk bleef niet onopgemerkt. Zo leverde de cd Seven, waarvoor hij werd gevraagd door de Amerikaanse pianist Paul Bley, een Edison op. In 2012 won hij de Boy Edgar Prijs.

Pianist en componist Gideon van Gelder stond in 2004 al in de spotlights toen hij het prinses Christina Concours won, samen met zijn broer Ben. In 2007 studeerde hij in New York aan de New School for Jazz and Contemporary Music. In 2010 nam hij een album op met José James en later maakt hij met zijn eigen kwartet nog twee cd’s, waaronder de succesvolle plaat Lighthouse.

Het voorprogramma wordt verzorgd door de Culemborgse Luna van Kampen (zang) en Martijn van Boven (gitaar).

Deel: