De Amerikaanse U2 tribute band L.A. Vation deed de afgelopen weken Nederland aan voor een paar concerten. Zaterdag speelden ze hun één na laatste show van deze Europese tournee in Podium Hardenberg. Aan het einde van de middag stond de band net op het podium voor de soundcheck. Al heel snel werd duidelijk dat deze vier jongens uit LA niet onderdoen aan de echte U2. Tot groot genoegen van het aanwezige personeel namen ze alle tijd voor de soundcheck en speelden ze meerdere nummers. Van enige vermoedheid na een paar weken touren was niks te merken, zelfs tijdens de soundcheck stond de band vol energie op het podium.

Toen later die avond de deuren van de zaal open gingen vinden we gitarist Bart (The Edge) nog steeds op het podium. Vrolijk begroette hij de bezoekers en maakte hier en daar een praatje met fans. Ruim een half uur zat hij daar te praten en ging met veel mensen op de foto. Een paar minuten voor show time rende Bart opeens over het podium en ging snel naar zijn kleedkamer om zich om te kleden. Net op tijd stond hij backstage klaar voor het begin van het optreden.

Vol energie kwamen de heren het podium op en begonnen, hoe kan het ook anders, met het nummer ‘Elevation’; Het nummer waar zij hun naam vandaan hebben. In bijna twee uur tijd speelden ze de ene na de andere hit van U2, totaal maar liefst 21 nummers. Elk nummer werd geïntroduceerd door zanger Jason (Bono), soms met een persoonlijk verhaal, bijvoorbeeld over de eerste keer dat hij U2 hoorde toen Jason nog op school zat. En soms met een verhaal over de band, bijvoorbeeld dat U2 in 1989 bijna uit elkaar ging vanwege ruzie in de band. U2 had net het zeer succesvolle ‘Joshua Tree’ album uitgebracht en wilden allemaal een andere muzikale richting in, het nummer One bracht uiteindelijk de heren weer bij elkaar, zo vertelde Jason ons.

U2 L.A. Vation maakte een mooi feest van het optreden en zanger Jason ging zelfs tot twee keer aan toe het publiek in. Uiteraard tot groot genoegen van de aanwezige fans. Na bijna twee uur, twintig minuten later dan gepland, verliet U2 L.A. Vation het podium.

Foto’s (c) Filip Heidinga

Deel: