Als je 500 maanden hebt geleefd ben je (als je geluk hebt) op de helft van je leven. Hoe heb je die tijd doorgebracht? Hoe ziet jouw tijdlijn eruit? Om deze vragen draait het nieuwste project van de Utrechtse componist/producer Alan Lauris: 500 months. Het bestaat uit drie delen: een ‘Breakdown’ van de 500 maanden, een tijdlijn van de 500 maanden (‘Chronologic’) en een reflectie (‘On my way’). In de ondersteunende video’s is een bijzondere rol weggelegd voor het gebouw van TivoliVredenburg.

Alan over ‘500 months’: “In 2015 bereikte ik zelf de grens van 500 maanden, en kreeg ik het idee om de eerste 500 maanden van mijn leven in muziek en beeld te vatten. Het is een project geworden in drie delen.

Het eerste deel is de Breakdown, waar bestonden mijn eerste 500 maanden eigenlijk uit? Best schrikken dat ik eigenlijk maar 10 van die 500 maanden muziek heb gemaakt…

Het tweede en langste deel bestaat uit vier tracks en is de chronologie. Ik tel van 1 naar 500, en ondertussen trekken bijna 42 jaar aan je voorbij. In de muziek zit van alles verwerkt. Bijvoorbeeld de geboorten en overlijdens van dierbaren als kloppen en bonzen op een deur. Ook zit het vol met citaten van muziek die ik maakte.

Het derde deel is een kort liedje ‘On my way’. Het is een reflectie; wat staat me nog te wachten? Hoe blijf ik bij mezelf en in het nu?

In de videos is een belangrijke rol weggelegd voor het gebouw van TivoliVredenburg in Utrecht. Ik was op zoek naar iets waarop ik 500 pixels kon weergeven. De gevel van het gebouw TV blijkt 532 rondjes te hebben. 32 heb ik uitgespaard, deze vormen de getallen ‘500’. Bleven er dus precies 500 over. Een perfecte achtergrond! Ik heb zelf alle gekeurde bolletjes erin gezet, en Luis Monteiro heeft dat vervolgens geanimeerd.”

Alan Lauris Hoekstra (1974) is een Utrechtse componist/producer en pianist/zanger. Zijn ‘Electrosingersongwriterpop’ gaat over allerlei onderwerpen, in een muzikale stijl die altijd wel ergens tussen Leonard Cohen, Kraftwerk, de Pet Shop Boys en Eddy Christiani is te plaatsen. Alan schreef zijn eerste liedje in 1987. In de 1990’s schreef hij de muziek voor 3 musicals en was hij de helft van cabaretduo ‘Alias The Same’, dat drie albums uitbracht. Als Alan Lauris is hij sinds 2002 actief als solo-artiest en bracht sindsdien 2002 vijf EP’s en twee albums uit. OOR over het album ‘Different Frequency’: “Hoogtepunten zijn You Need A Schredder (waarin Lauris klinkt als het nóg nichterige broertje van Mika), het afwisselende Time Out (een Songfestivalrefreintje omringt door creatieve electropop) en de remix van 1987. Het origineel is al bijzonder vermakelijk, maar de remix met vette beat eronder en stukjes ingevoegd nieuws voegt echt wat toe. Het zijn de pareltjes van een sterk album.” Alan is opgeleid en werkt parttime als planoloog en gebruikt thema’s hieruit in muziek en visualisaties. Hiermee treedt hij op vakcongressen op. Momenteel werkt hij aan zijn derde studioalbum, dat een album wordt met ‘nieuwe pianoliedjes’.

Deel: