John Legend komt in september en oktober terug naar Europa met zijn grootste tour ooit de ‘Darkness And Light’ tour. Op 22 september geeft de Amerikaanse R&B en soulzanger een concert in Ziggo Dome in Amsterdam. John Legend, multi-platinum artiest met een Oscar, Golden Globe én tien Grammy’s op zijn naam, geeft maar liefst 24 concerten in Europa. Zijn ‘Darkness And Light’ tour begint op 8 september in het Schotse Glasgow en eindigt op 14 oktober in de Portugese hoofdstad Lissabon.

Het nieuws van zijn nieuwe tournee komt tegelijk met de release van zijn nieuwe single ‘Surefire’. Het is alweer de tweede single van zijn album ‘Darkness And Light’ dat afgelopen december verscheen en meteen goed werd ontvangen. ‘Surefire’ is de opvolger van de hit ‘Love Me Now’, die wereldwijd meer dan 157 miljoen keer werd gestreamd. De videoclip behaalde meer dan 88 miljoen views op YouTube. Na de release van ‘Darkness And Light’ was John Legend te zien in de succesfilm ‘La La Land’, waarvoor hij tevens executive producer was. De film won maar liefst zeven Golden Globe Awards en zes Academy Awards. Daarnaast nam hij het titelnummer voor de nieuwe remake van de film ‘Beauty And The Beast’ op samen met Ariana Grande.

De in Ohio geboren John Legend wordt door critici bejubeld, won al meerdere awards en verkocht als singer-songwriter miljoenen albums. Voor zijn werk ontving hij onder meer tien Grammy’s, een Academy Award, een Golden Globe Award, de BET Award voor Beste Nieuwkomer en de special Starlight Award van de Songwriters Hall of Fame. Hij studeerde Engels en Afrikaans-Amerikaanse literatuur aan de University of Pennsylvania en was al muzikaal actief tijdens zijn studie. In die periode werd hij voorgesteld aan zangeres Lauryn Hill, die hem inhuurde om piano te spelen op haar single ‘Everything Is Everything’. Niet lang daarna begon hij op te treden in de omgeving van Philadelphia en breidde later zijn werkgebied uit naar New York, Boston, Atlanta en Washington, D.C. Na zijn studie maakte Legend kennis met hiphop artiest Kanye West, die hem een platencontract gaf bij zijn label G.O.O.D. Music en hem inhuurde om te zingen op diens nummers. John Legend begon naam te maken door een serie soortgelijke samenwerkingen met gevestigde artiesten; hij zong op grote hits zoals Kanye’s ‘All Of The Lights’, ‘Encore’ van Jay-Z en deed achtergrondvocalen op Alicia Keys’ hit ‘You Don’t Know My Name’ uit 2003.

Zijn debuutalbum ‘Get Lifted’ kwam in December 2004 uit op Columbia Records. Het bejubelde album bevatte zijn eerste hit ‘Ordinary People’ en bezorgde hem meerdere Grammy Awards in 2006, waaronder Beste R&B Album, Beste Nieuwkomer en Beste Mannelijke R&B Vocal Performance. De opvolger was ‘Once Again’, waarvoor hij nog een Grammy won: Beste Mannelijke R&B Performance voor de single ‘Heaven’. Op het album werkte hij samen met Kanye West, will.i.am en Raphael Saadiq. Zijn volgende release was ‘Green Light’, samen met Andre 3000. Zijn samenwerking met The Roots uit 2010, ‘Wake Up’, won een jaar later de Grammy voor Beste R&B Album. Legends succesvolle vierde album ‘Love In The Future’ bevat ‘All Of Me’, zijn bestverkopende single tot nu toe. Het nummer bereikte de nummer 1-positie in de Billboard Hot 100 lijst en werd ook nummer 1 in zowel de Mainstream Top 40 als Rhythmic hitlijsten. John Legend won zijn eerste Academy Award, zijn eerste Golden Globe Award, een Grammy Award en een Critic’s Choice Award voor het nummer ‘Glory’, dat hij schreef en zong met Common voor de film ‘SELMA’.

Gedurende zijn carrière heeft John Legend zich ingezet om de levens van anderen te verbeteren. In 2007 lanceerde hij de Show Me Campaign (ShowMeCampaign.org), een initiatief dat zich richt op educatie als de sleutel om armoede te bestrijden. Zijn inzet en autoriteit op dit gebied werd in 2010 beloond met de Humanitarian of the Year Award, in 2009 met de CARE Humanitarian Award for Global Change en de Bishop John T. Walker Distinguished Humanitarian Service Award van Africare, en in 2011 met de Harvard Foundation Artist of the Year Award. John is betrokken bij The Education Equality Project, Teach for America, Stand for Children en de Harlem Village Academies en medevoorzitter van de Harlem Village Academies’ National Leadership Board. Daarnaast ondersteunt hij LRNG, een beweging die innovatie stimuleert in het leertraject en zo strijdt voor een beeld dat onze huidige leefwereld beter vertegenwoordigt. In 2015 nam hij het initiatief voor de #freeAmerica campagne, bedoeld om verkeerd beleid en het criminele rechtssysteem in de VS te veranderen.

De kaartverkoop voor zijn concert in Ziggo Dome start aanstaande vrijdag 31 maart via Ticketmaster.

Deel: