Na twee goed ontvangen releases is de Amsterdamse metalcore band The Charm The Fury klaar voor het echte werk. Het vijftal tekende een contract bij het befaamde Nuclear Blast-label dat het nieuwe album ‘The Sick, Dumb & Happy’ wereldwijd uitbrengt. Ze gaan in Amerika spelen, een droom die uitkomt. “Het brengt ook druk met zich mee. Er zit een heel bedrijf aan je release te werken, die wil je niet teleurstellen.”

The Charm The Fury ontstaat in 2010 en valt op door de heftige grunts van zangeres Caroline Westendorp. In 2012 verschijnt de EP ‘The Social Meltdown’, een jaar later gevolgd door het album ‘A Shade Of My Former Self’. De band speelt op festivals als Graspop en Fortarock en ook in het voorprogramma van Slipknot en Papa Roach. Via Buma Rocks! krijgen ze de kans om op het Global Rock Summit-festival in Hollywood te spelen, waar het contact met Nuclear Blast wordt gelegd. In juni staat de band op Pinkpop.

Metallica

Voor ‘The Sick, Dumb & Happy’ kreeg het bandgeluid een opfrisbeurt, legt Caroline Westendorp uit. “We waren een beetje klaar met pure metalcore en wilden onszelf vernieuwen. Maandenlang hebben we van alles uitgeprobeerd maar we kwamen telkens uit bij onze roots, de platen waar we als kids naar luisterden.” Vooral van klassieke metalbands, vertelt drummer Mathijs Tieken. “Wij gingen ons toen afvragen waarom platen als ‘Master Of Puppets’ van Metallica zo tijdloos goed zijn. De nummers zijn allemaal gebaseerd op één riff of groove en dan staat het al bijna. Dus in plaats van allerlei breaks of verschillende stukken bedenken, gingen we op zoek naar dat soort riffs.”

Emotionele lading

De band probeerde het simpeler te houden, zegt de drummer. “Veel bands zijn vooral bezig met laten zien wat ze technisch kunnen en verliezen het effect op de luisteraar uit het oog. Het gaat ons nu om de emotionele lading van een song zo goed mogelijk overbrengen. Dat mag best in een simpele vorm zijn gegoten. Bij ‘Down On The Ropes’ voelden we voor het eerst dat we de goede richting te pakken hadden. Dat is de eerste single van de plaat geworden.”

Nuclear Blast

Het Nuclear Blast-label zorgt voor wereldwijde exposure van The Charm The Fury. “Ze zijn in Amerika van alles voor ons op poten aan het zetten”, zegt Westendorp. “We gaan er sowieso op festivals spelen. Hopelijk kunnen we het waarmaken en veel platen verkopen.” Tieken: “Dat klinkt commercieel maar wij willen gewoon muziek maken en zoveel mogelijk mensen bereiken. De manier om dat te doen is shows spelen en platen verkopen.”

(c) FaceCulture

Deel:

Comments are closed.