Na jaren stilte is ze terug: de West-Afrikaanse diva Oumou Sangaré. Ze wordt geroemd om haar heldere stem, haar frisse, sensuele songs en haar krachtige podiumpresence. Op haar 18e zong ze nog op straat; drie jaar later brak Oumou Sangaré al internationaal door met haar energieke, dansbare songs. Het succes van haar debuutalbum “Moussoulou” (‘Vrouwen’) uit 1990 was mede te danken aan de teksten, die openlijk taboes doorbraken.

Anno 2017 is Oumou Sangaré een rolmodel voor vrouwen in Afrika. Ze durft controversiële onderwerpen als polygamie en vrouwenbesnijdenis aan de kaak te stellen, maar ze bezingt ook de vrouwelijke sensualiteit. Met haar hedendaagse benadering van de traditionele muziek van de jagers uit het Wassoulou-gebied weet ze ook een Westers publiek te betoveren.

Voor het eerst in 8 jaar brengt Oumou Sangaré een nieuw  album uit: “Mogoya”. De kracht van Oumou’s stem en de potentie van haar boodschap zijn sterk als altijd, terwijl haar geluid diep is geworteld in de Malinese traditie. Het album, een coproductie van Andreas Unge uit Stockholm en het Franse A.l.b.e.r.t. (die hebben gewerkt met o.a. Air, Tony Allen, Charlotte Gainsbourg, Beck en Franz Ferdinand), voert je door een rijkelijk muzikaal erfgoed en leid je tegelijkertijd de toekomst in. Op 19 mei verschijnt “Mogoya” op het Franse label Nø Førmat. Met dit repertoire gaat Oumou Sangaré op wereldtournee en ze doet onder andere Rotterdam aan op 29 april in LantaarnVenster

Deel:

Comments are closed.