Toen België in 1981 voor het eerst hoorde van Arbeid Adelt, was iedereen vrijwel unaniem: Dit was absurd, onmogelijk dat dit hitpotentie zou hebben. Een jaar later werd het tegendeel bewezen toen het new wave nummer ‘De Dag Dat Het Zonlicht Niet Meer Scheen’ werd uitgebracht. Frontman was ene Marcel Vanthilt, die met de band zijn doorbraak maakte en uitgroeide tot een van de bekendste tv- persoonlijkheden van België. Ook voor Luc Van Acker (Ministry, Revolting Cocks), Willy Willy (The Scabs, Vaya Con Dios) en Dani Klein (Vaya Con Dios) was Arbeid Adelt de doorbraak. Niet helemaal absurd dus… of wel?

De Dag Dat Het Zonlicht Niet Meer Scheen

In 1983 verscheen debuutalbum ‘Jonge Helden’. Vreemd genoeg zonder doorbraakhit ‘De Dag Dat Het Zonlicht Niet Meer Scheen’. Wellicht ook niet helemaal verwonderlijk, want de band ging wel vaker tegen de stroom in. Ook bekende nummers als ‘Stroom’ en andere singles bleven vaak albumloos. Toch hield de band het negen jaar vol. Nu is de band sinds 2015 toch weer bij elkaar, met zelfs een nieuw album. Tussendoor werden enkele spaarzame reunieconcerten gegeven. Spaarzaam past bij de band, aangezien het totale aantal concerten tussen 1981 en nu de 25 maar net heeft gehaald.

Arbeid AdeltJonge Helden

34 jaar na de release van debuutalbum ‘Jonge Helden’ van Arbeid Adelt is het Music On Vinyl die de plaat van de inmiddels oude helden opnieuw uitbrengt. Je moet er alleen wel snel bij zijn, want met een gelimiteerde oplage van 500 stuks op wit/groen vinyl is ‘Jonge Helden’ 2017 een collectors item geworden. Met hun speciale serie ‘Brewed in Belgium’ gaat Music On Vinyl klassieke Belgische albums in de schijnwerpers plaatsen. En een klassieker, daar mogen we wel over spreken bij ‘Jonge Helden’.

Actueel

Vergeleken met het origineel uit 1983 is er niet veel veranderd. De groep klinkt nog steeds als geen ander. In de jaren ’80 was er niemand die zich met Arbeid Adelt durfde te meten en dat is nog steeds het geval. Nog steeds is ‘De man die alles noteert’ het meest toegankelijke nummer, en nog steeds is ‘Roodborstje’ een track die het bekende kinderliedje tot in den treure verkracht. Maar dan wel op magistrale wijze, wat alleen Arbeid Adelt kan. ’65’ blijft daarbij actueel genoeg om ook in 2017 een hit te kunnen worden op Studio Brussel.

Arbeid Adelt… Ouwe Helden

‘Jonge Helden’ heeft in 34 jaar niet aan kracht ingeboet. Door het absurdistische karakter van de band en de schaarsheid van muziek en optredens blijft de band een cultstatus behouden. Neem bijvoorbeeld even Marcel Vanthilt voor ogen en je weet dat daar weinig normaals uit kan komen. De release van Music On Vinyl is een unieke kans om het meesterwerk nog te pakken te krijgen. ‘Jonge Helden’? Nog steeds, maar dan wel inmiddels ‘Ouwe Helden’. (9/10) (Music On Vinyl)

Deel:

Comments are closed.