Velen zagen haar reeds bij André Rieu en het Johann Strauss Orkest. Al sinds 2007 zingt de van oorsprong Nederlands Australische zangeres Mirusia Louwerse over de hele wereld op de grote podia. En met succes, want velen zien in haar de kracht van Rieu’s succes. De sopraan bouwde ook buiten Rieu echter aan een succesvolle carrière.

Mirusia – From the heart

De sopraan weet een breed publiek te raken met haar gevarieerde repertoire. Mirusia brengt naast eigen nummers op ‘From the heart‘ ook bekend materiaal uit de popmuziek, musicals, film en populair klassieke muziek. Mirusia brengt het bekende Mexicaanse ‘Besame Mucho’ van Consuelo Velázquez op haar eigen populair klassieke manier. En die manier maakt van de klassieker toch weer een heel ander nummer dan voorheen Natalie Cole, Michael Bublé, Diana Krall, Harry Connick jr., Andrea Bocelli of zelfs de Mexicaanse Marco Borsato, Luis Miguel deden.

Emotie

Toch komt niet alles direct aan. ‘Geef Mij Je Angst’, het nummer van Udo Jurgens dat door André Hazes in ons land beend is geraakt, wordt door de zangeres neergezet op een manier die wellicht te clean is. Het origineel van de Amsterdamse volkszanger is doorspekt van emotie, iets wat bij Mirusia’s versie toch wel ontbreekt. Jammer, want ‘Memory’ (uit de musical Cats) bevat wel die emotie. Wellicht omdat de versie een ode aan haar oma is. Net als ‘Als Jij Niet Van Mij Houdt’ van Boudewijn de Groot, dat is opgedragen aan Rieu’s trombonist Ruud Merx, die in december 2016 plotseling overleed. Hij arrangeerde het nummer al eerder voor Mirusia, en deze opname is het perfecte eerbetoon aan Merx.

Diversiteit

‘From the heart’ bevat een flinke collectie sterke nummers, absoluut. Toch zal het album wellicht moeilijk aanslaan bij publiek dat breder is dan haar vaste fanschare. Dit komt echt niet door haar kwaliteit of de nummers an sich. ‘He Was Beautiful’, dat we kennen als ‘Theme from The Deer Hunter’ of ‘Cavatina’, is in de versie van Mirusia wellicht mooier dan de versies van John Williams of The Shadows, en dat wil wat zeggen. Nee, het probleem op ‘From the heart’ is dat de diversiteit van de nummers wellicht te breed is. Net niet op elkaar afgestemd, kunnen we wellicht ook zeggen. En dat is jammer, want verdeeld over 2 of 3 albums, aangevuld met wat meer passende nummers, had Mirusia drie topalbums in handen. Al met al zullen de fans (en die zijn er genoeg) tevreden zijn met het resultaat. (7/10) (Timbre Records)

Deel:

Comments are closed.