De roots van de Britse Rory Graham, beter bekend onder zijn artiestennaam Rag ‘N’ Bone Man, liggen bij hiphop. Al sinds zijn vijftiende is hij muzikaal actief en naast hiphop hadden ook jazz, blues, soul en folk zijn aandacht. Bij toeval werd hij als zanger ontdekt doordat hij bij een spontaan optreden in een kroeg complimenten kreeg over zijn krachtige stem. De zanger mixte genres door elkaar en bracht eerder drie experimentele en aardige EP’s uit. Maar vorig jaar maakte Rag ‘N’ Bone Man pas echt naam met de krachtige hit ‘Human’. Zijn gelijknamige debuutalbum is nu eindelijk verschenen, terwijl de naam Rag ‘N’ Bone Man door die ene hit eigenlijk al gevestigd is.

Het album opent met die ene grote hit, gevolgd door de luchtige soultrack ‘Innocent Man’ en de nieuwe single ‘Skin’. Het daarop volgende ‘Bitter End’ zou een uitstekend vervolg zijn op ‘Human’. Terwijl ‘Be The Man’ weer een herhaling lijkt van het eerder genoemde ‘Innocent Man’. Helaas dreigt daarmee ook de aandacht weg te zakken door herhaling van zetten, en wordt het pas weer interessant tegen het einde, wanneer ‘Arrow’ voorbij komt. Een nummer dat klinkt als een opgepoetste versie van een Motown classic uit de jaren ’60. Alsof hij in het nummer wordt begeleid door de legendarische Funk Brothers. In de laatste track, het a capella ‘Die Easy’, laat hij nog even horen wat voor een sterke gospelstem hij heeft en wat hij ermee kan bereiken.

Op de deluxe editie van het album ‘Human’ staan nog een aantal bonustracks die laten horen hoe veelzijdig hij kan zijn. Weliswaar bijna allemaal eerder verschenen op zijn eerdere EP’s, maar ze hadden een sterk album kunnen vormen. Je hebt bij het debuutalbum van Rag ‘N’ Bone Man daardoor het gevoel dat er meer in had kunnen zitten. (7,0/10) (Sony)

Deel:

Comments are closed.