Het nieuwe album van The XX heet ‘I See You’, de derde plaat van het muzikale kwartet: Jamie Smith, Romy Madley Croft, Oliver Sim en Baria Qureeshi. Hun muziek is een samensmelting van warme zangstemmen en elektronische softe beats. Een gouden combinatie. Op Spotify staat The XX met hun muziek de 178ste plek ter wereld, wat toch wel iets zegt qua luisterbaarheid. De band bestaat inmiddels 12 jaar en hun laatste album ‘Coexist’ stamt al weer uit 2012.

Het album, ‘I See You’ zag op 12 januari het licht. De single ‘On Hold’ laat horen waarin ze goed zijn: Met hun nieuwe plaat zijn ze wat volwassener en qua muziek iets voller. The XX is wat meer ingevuld geworden, al blijft het minimalistisch, wat ook de kracht van hun muziek is. Met trompetter-geschal begint ‘Dangerous’, waarna de beats het overnemen. Tenslotte komen de stemmen van Jamie en Romy er een voor een bij. Op die manier bouwen ze vele nummers op het album goed op en krijgt het een lekkere vibe.

‘Say Somthing Loving Performance’ is een echte performance van Romy Madley Croft. Met haar breekbare tedere en toch ook heldere stem draagt ze dit nummer tot op grote hoogte. Een lekkere groove zit dan weer onder ‘Replica’ en zo golft het in het album een beetje heen en weer tussen stemmen en rustige beats. Zonder echt uit de bocht te vliegen blijven ze binnen hun lijntjes. As ze net iets verder waren gegaan, was het waarschijnlijk net iets uitdagender, vernieuwender.

Dit is wat je verwacht en dan ook krijgt van The XX; Een album over connectie en contact en in het laatste nummer van het album, ‘I See You; komt de band daar ook op terug: Om aan te geven dat ze de fans bij concerten wel degelijk zien. (9/10) (Indigo Musikproduktion Young Turks)

Deel:

Comments are closed.