‘Salmeklang’ is het vierde album van het Noorse folk trio dat zich het Gjermund Larsen Trio noemt. Gjermund Larsen, de muzikale leider van dit sympathieke muzikale trio speelt viool (die officieel fiddle in de folk contreien wordt genoemd), Andreas Utnem bespeelt de vleugel en het harmonium. Het trio wordt gecompleteerd door Sondra Meisfjord op de contrabas.

Het trio wordt op ‘Salmeklang’ in een viertal nummers aangevuld met het Zweedse trio Nordic, bestaande uit Erik Rydvall (Nyckelharpe; zeg maar een half gemechaniseerde viool), Anders Löfberg (cello) en Magnus Zetterlund (mandoline). Beide trio’s hebben de naam innovatoren te zijn binnen het van oudsher aan mooie tradities apellerende folk genre.

Het album bestaat uit elf eerlijke en heerlijk rustig voortkabbelende composities. De muzikanten brengen op ‘Salmeklang’ een combinatie van traditionele folkmuziek en vertalen dat naar de hedendaagse tijd. Wat direct opvalt is dat deze muziek van veel liefde voor deze traditie en met een gevoel voor intimiteit wordt gespeeld. Dit is dan ook muziek die het gewoonweg overduidelijk verdient om met een gepaste aandacht naar te luisteren. In het mooie boekje dat bij het album zit vertelt Gjermund Larsen in het kort de achtergrond van elke compositie. Mooie voorbeelden zijn de nummers ‘Trøstesang’, dat geschreven werd om een huilende een-jarige tweeling te kalmeren en ‘Fars låt’, als ode aan de zevenstigste verjaardag van zijn vader.

Het album is opgenomen in de Noorse Rainbow Studio van de briljante geluidstechnicus en producer Jan Erik Kongshaug. Deze keuze draagt hoorbaar bij aan het ruimtelijke effect van de muziek. Kongshaug heeft dan ook inmiddels voor dan 4.000 albums een bijdrage geleverd, waarvan er een dikke zeven honderd voor het ECM label.

Dit vierde album van Gjermund Larsen mag in een adem genoemd worden met de vaak baanbrekende en inspirerende wereldmuziek die dit label etaleert aan de wereld. (Rtbe F-L Grappa/Pias) (7/10)

Deel: