Vrijdagavond begon de ‘Best of Me’ tour van Boris Titulaer, beter bekend als Bo Saris, maar vanaf nu weer helemaal terug onder zijn eigen naam Boris. Boris trekt de komende maanden met zijn tour door Nederland om zijn nieuwe EP, die binnenkort zal verschijnen, ‘Best of Me’ te promoten. In Paradiso kregen de fans als eerste het nieuwe werk te horen, maar ruimte voor het oude werk was er meer dan zeker. Het werd een, bijna, 2,5 uur durende show vol jazz en soul die de fans weer gelukkig maakte met zijn terugkomst.

Ruim een jaar hield Boris zich verscholen onder de muzikale radar. Het bericht werd naar buiten gebracht dat hij bezig was geweest met het afwikkelen van muzikale beslommeringen en dat hij de tijd nam om zichzelf her te ontdekken en verder te ontwikkelen. Nu kunnen we ons afvragen wat ze bedoelen met het afwikkelen van muzikale beslommeringen, maar wat maakt het uit? De grootste vraag van de avond is namelijk: ‘Will he keep the soul alive?’

Het publiek werd ontvangen met een rustige piano ballad waardoor er gelijk kennis gemaakt kon worden met de eigenzinnige stem van Boris. Ondanks dat de – uitverkochte – zaal merendeels gevuld was met een wat oudere generatie werden de mobiele opnames zeker niet vergeten. Paradiso kleurde aan licht om het eerste nieuwe nummer vast te leggen.

“Ik raakte alles kwijt. Althans, zo voelde het. Maar zulke momenten, hoe confronterend ze ook mogen zijn, maken je achteraf ergens ook wel blij, want de mensen die ik toen heb ontmoet maakten me veel rijker. Niet in geld, maar in liefde.” Met deze woorden liet Boris zijn waardering blijken aan alle mensen die hem hebben gesteund tijdens zijn proces van herontwikkeling. Maar ook bedankte hij zijn fans die hem ondanks zijn afwezigheid altijd zijn blijven steunen. “I got a little lost, maar de muziek zit gelukkig zo diep in mij geworteld dat ik het nooit meer kwijt zal raken”, en vervolgens zet hij een sublieme cover neer van Marvin Gaye, een van zijn grootste helden en inspiratiebron voor zijn nieuwste EP.

Tot nu toe kreeg het publiek wat ze wilde: een goed uitgevoerde live performance, maar er was nog zo veel meer uit te halen. De avond was gelukkig nog jong en wellicht moesten Boris en zijn band weer wennen aan het stage gevoel, want de geïmproviseerde speelsheid zat er nog niet helemaal in. Instrumentaal was het strak, vocaal was het strak, maar de indicator die deze twee elementen tot een vloeibaar geheel kon maken was nog niet aanwezig. Gelukkig hoefden fans daar niet lang op te wachten, want tegen het einde van het eerste deel van de set, toen de titel song ‘Best of Me’ werd ingezet, barstte het geheel los. Vanaf dat moment knalde de set alleen maar omhoog. Na een kleding change oogde Boris veel rustiger en kon je duidelijk zien dat alles echt vanuit het hart gezongen werd.

De avond stond natuurlijk in het teken van zijn nieuwste EP die later dit jaar gaat verschijnen, maar dat weerhield hem niet om een gevarieerde setlist samen te stellen. Ook nummers van zijn album ‘Gold’, die uitgebracht is onder zijn vorige artiestennaam Bo Saris, en van het album ‘Live My Life’ kwamen nummers voorbij. ‘If You Wanna Roll With Me’, ‘Shoes’ ‘The Addict’, en uiteraard zijn grootste hit ‘She’s On Fire’ (“There is always time for a little hit”, zoals Boris het zelf zei) werden voorgeschoteld in een nieuwer jasje. Het nieuwe werk werd met open armen ontvangen, maar ook het oude werk liet veel sporen van geluk achter. Zichtbaar genoot het publiek van ieder nummer en zo hoorde je geregeld mensen roepen: “Boris is back!”.

Ondanks dat Boris zichzelf weer heeft teruggevonden en een nieuwe muzikale weg voor zichzelf heeft gecreëerd werd de avond verrassend genoeg afgesloten met het nummer ‘When You Think Of Me’. Juist, dat nummer waarmee hij het tweede seizoen van Idols won, tijden terug in 2004. Het nummer waarmee het allemaal begon.

Nu zul je vast denken: Did he keep the soul alive?. Ja zeker! Want ondanks dat hij meer dan een jaar afwezig is geweest heeft hij zijn gevoel voor soul, jazz en blues niet verloren. Het werd een bijna, 2.5 uur durende show vol funk, dansen, meezingers en dankbaarheid. Paradiso was een goede aftrap voor een nieuw muzikaal hoofdstuk die Boris met zijn EP ‘Best of Me’ gaat beginnen.

Foto’s (c) Armand Hoogland / Maxazine

Deel: