De Ierse zangeres  Moya Brennan kijkt niet met veel plezier terug op 2016. Haar vader overleed vorig jaar en ook haar oom Padraig verwisselde het tijdelijke met het eeuwige. Een onherstelbaar verlies, want Padraig was samen met Moya de oprichter en het boegbeeld van de inmiddels legendarische Ierse folkgroep Clannad.

Door: Harry de Jong

,,Het valt me nog steeds  moeilijk om over hun dood te praten,’’ bekent Moya. ,,Beiden betekenden zoveel voor mij. Ik heb Padraig nooit als een oom  gezien, maar als een broer. We hebben 46 jaar in dezelfde groep gezeten en zijn samen opgegroeid. Maar ik zal het niet mooier maken dan het is: Padraig was een drinker en daar heeft hij uiteindelijk de rekening voor betaald. Zijn lichaamsfuncties vielen een voor een uit. Ik ben tot het eind bij hem gebleven en achteraf ben ik daar blij om. We hebben hem begraven in Donegal. Het was een prachtige dienst: Samen met de overgebleven leden van Clannad hebben we het eerste liedje gezongen dat we ooit als groep op ons repertoire hadden staan. Dat was een plechtig moment. Er zijn nu nog vier leden van Clannad over. Misschien dat we ooit nog eens iets samen doen. Ik denk zelf aan een akoestische tour, heel intiem. Nou ja, we hebben nog geen vastomlijnde plannen, maar ik sluit niet uit dat we in de loop van dit jaar zoiets gaan doen.’’

Studioalbum

,,Ik blijf vooruitkijken en daarom heb ik voor het eerst in acht jaar weer een studioalbum gemaakt,’’ verklapt Moya. ,,Ik vond dat de tijd er rijp voor was. Ik wilde voorkomen dat ik door het verliezen van twee dierbaren in een hoekje zou gaan zitten grienen. Het album is een echt familieproject geworden, want ik heb de meeste liedjes samen met mijn zoon Paul en dochter Aisling geschreven. Die twee luisteren naar zoveel nieuwe muziek en zitten boordevol ideeën. Ze hebben mij geïnspeerd om ook eens buiten de gebaande paden te treden. Daarom klinkt dit album iets anders dan wat de mensen van mij gewend zijn. Minder stemmige harmonieën en minder harp, zeg maar.’’

,,Een van de nieuwe liedjes heb ik geschreven met Padraig in gedachten,’’ vertelt Moya. ,,Het heet When We Were Young en gaat over onze jeugdjaren in Donegal. Over de lol die we maakten en de muziek waar we als tieners naar luisterden. In het liedje Children Of War kijk ik naar de wereld waarin we nu leven: een compleet gekkenhuis met al die aanslagen, de Brexit en Donald Trump als president van Amerika. Zo zijn alle liedjes op mijn nieuwe album hele persoonlijke verhalen geworden over hoe ik me voel en op dit moment in het leven sta. Het album heet heel toepasselijk Canvas: ik schilder als het ware met woorden mijn gedachten op een doek.’’

Eind februari tourt Moya door Nederland, samen met haar zoon en dochter. Tijdens hun optreden zullen ze niet alleen materiaal van het nieuwe album spelen, ook het bekende Clannad-materiaal komt voorbij. ,,Paul en Aisling zijn met muziek opgegroeid,’’ lacht Moya. ,,Ik heb een studio onder mijn huis en daar hebben we samen heel wat uurtjes doorgebracht. Aisling schrijft zelf ook liedjes en heeft al eens een album opgenomen. Wat dat betreft zou je haar mijn  fakkeldraagster kunnen noemen.’’

Canvas is verschenen op het eigen Bio-Records label van Moya.

 

Deel:

Comments are closed.