Sinds de EP ‘An Introduction’ waren alle ogen al gericht op de Groningse band Orange Skyline. De ene talentenprijs werd opgevolgd door de andere en de single ‘Rapture’ is inmiddels bijna een indieklassieker. Na de kennismaking is het na twee jaar tijd voor een debuutalbum met een zeer verrassende wending.

Geïnspireerd door de muziek van Oasis en The Strokes timmeren de broertjes Stefan en Niels van der Wielen flink aan de weg. Geflankeerd door bassist Simon Christiaanse en drummer Mart Atema werd de afgelopen jaren bijna geen zaal overgeslagen. Een van de hoogtepunten was het voorprogramma van de releaseparty van Indian Askin in Bitterzoet. Door dit optreden bewezen de mannen nu echt te goed te zijn om als voorprogramma te fungeren.

Orange Skyline – Things That I Hide

Er moest natuurlijk al ergens een lampje gaan branden bij de naam van Oscar de Jong. Deze producer van Kraak & Smaak heeft zijn creatieve licht laten schijnen op ‘Things That I Hide’ en dat pakt geweldig mooi en spannend uit. SingleSound & Fury’ is als een soort rookgordijn opgelaten, heerlijke indie sound die we gewend waren van Orange Skyline. Maar al bij het volgende nummer ‘Enemy’ en ‘Lost’ wordt de oranje lucht opeens verrassend ingekleurd met dikke synthsounds en zelfs heuse drumcomputers bij ‘Animals’.

Een kwartier lang is het steeds weer checken of de mediaplayer toevallig niet op “shuffle” staat. Als het album bij ‘Few Knew’ en ‘Talking Of Michelangelo/Hotelrooms’ is aangekomen is de verontwaardiging compleet. Is dit het studentikoze rockbandje dat op kleine podia stond en liefkozend een 3FM Talent-award kreeg? Alsof de heren een paar keer met Jett Rebel hebben gesproken en zijn muzikale gekte hebben overgehouden aan die ontmoeting. Het is groots met (te) gekke funky wentelingen, met al die laagjes wordt het bijna een “wall-of-sound”.

Voor de echte liefhebbers

Het is zeer twijfelachtig of ‘Things That I Hide’ ook in live optredens zo beresterk blijft. Het heeft namelijk net niet het geluid wat wel werkt bij Oscar And The Wolf. Maar dat is van latere zorg. In het geheim is er gewerkt aan een goed album met psychedelische synthpop vol gekke wendingen welke niet gaan irriteren. Het zijn geen hapklare brokken, maar neem de tijd om met een koptelefoon de vele lagen muziek te ontdekken en laat je meevoeren op de muzikale reis van Orange Skyline.

Alleen de echte liefhebbers weten dat te waarderen. Orange Skyline heeft jarenlang het publiek zoet gehouden met lekkere toffees maar trakteren bij hun debuut op verse oesters, hulde. (Carol)(8,5/10)

Deel: