De Afrikaanse zanger, muzikant en politicus Youssou N’Dour komt weer naar Nederland. Op vrijdagavond 24 maart 2017 staat hij voor een optreden op het podium van Muziekgebouw Eindhoven.

De artiest uit Senegal maakt al meerdere decennia een prachtige mix van Senegalese mbalax, Cubaanse muziek, jazz, soul en hiphop. De ‘Nachtegaal van Dakar’, zoals zijn bijnaam luidt, laat op zijn 34ste album ‘Afrika Rekk’ (2016) een geluid horen dat meer terugkeert naar de basis van de mbalax, zonder de moderne invloeden te vergeten. Het zorgt voor een eigenzinnig en dansbaar geheel. Na ruim drie decennia is de creatieve rek er blijkbaar nog lang niet uit.

De megahit ‘7 Seconds’ (1994) met zangeres Neneh Cherry is bij het grote publiek zijn bekendste wapenfeit, maar Youssou N’Dour is zo veel meer dan dat. De alom gerespecteerde Grammy-winnaar werkte in zijn lange loopbaan met onder andere Paul Simon, Bruce Springsteen, Sting en Peter Gabriel. De New York Times noemde hem een van de beste zangers ter wereld en Time Magazine riep hem in 2007 zelfs uit tot een van de 100 invloedrijkste mensen op aarde.

Die invloed heeft niet alleen te maken met zijn enorme talent als muzikant. Youssou N’Dour is sociaal en politiek zeer geëngageerd. In de jaren tachtig streed hij bijvoorbeeld voor de vrijlating van Nelson Mandela en enkele jaren geleden was hij nog minister van Cultuur en Toerisme in Senegal. Met zijn muziek wil hij graag de mooiste kanten van Afrika belichten, want die zijn er namelijk genoeg. In maart kunt u daar in Eindhoven live getuige van zijn.

Deel: