De Nits doen een korte tournee door Nederland in december en brengen een mooie dwarsdoorsnede uit hun oeuvre. Na de zomer hadden ze uitverkochte uitvoeringen met het Scapino Ballet in Rotterdam ter gelegenheid van het 70-jarig jubileum van het Scapino Ballet. Daar stond de muziek van Ting centraal als muzikale ondersteuning. Ook in deze tour worden een aantal nummers van Ting gespeeld. Onder andere ‘Ting’, ‘Cars & Cars’ en ‘Soap bubble box’ komen voorbij in het Zwolse Hedon.

 

Het toneel is weer fraai belicht met de nodige accenten die een soort van kerstsfeer oproepen qua verlichting. Sfeer is ook het thema van de avond als we naar de keuze van de nummers kijken. Het begint al met een prachtige uitvoering van ‘Les Nuits’ waarin de band zich direct van haar beste instrumentale kant laat zien.

We hoorden dat Robert Jan Stips ongelooflijk veel variatie uit zijn keyboards wist te halen met name in het nummer ‘Infinite shoeblack’ en Rob Kloet weet met minimalistische brushes op drums ook een heerlijke rustige sfeer neer te zetten. Het accent sfeer zat in veel rustige nummers qua tempo, waarbij deze nummers af en toe onderbroken werden door een aantal bombastische meezing nummers als ‘Port of Amsterdam’ en ‘J.O.S. day’s waarin men even de sfeer laat voor wat het is maar knallend van zich liet horen.

De mooiste combinatie qua sfeer betreft het instrumentale ‘The Swimmers’ waarbij Henk Hofstede mooi fluitend de melodie voor zich laat spreken. Dit qua sfeer lichtvoetige nummer werd opgevolgd door het zware alom bekende en gewaardeerde nummer ‘Sketches of Spain’. Bijzonder hoe snel men een andere sfeer weet neer te zetten en hoe rijk en gevarieerd de setlist is.

Als afsluiter in de toegift ontbrak hun grootste hit ‘The Dutch Mountains’ natuurlijk niet. Na afloop hoorden we wel dat het publiek ‘Adieu Sweet Bahnhof’ wel gemist heeft. Ook zo’n heerlijk sfeervol nummer dat vaak wel op het programma staat. Het oeuvre van de Nits is inmiddels zo omvangrijk dat het onvermijdelijk is dat een aantal sfeerparels niet live ten tonele gebracht wordt. De setlist was wat dat betreft ook verrassend qua keuze en daarin was gekozen voor rustige melancholieke nummers als hoofdthema. De Nits verrasten hierdoor en wezen het publiek nogmaals op hun uitstekende vakmanschap waarmee ze zoveel verschillende heerlijke sferen konden oproepen in de set.

Foto’s (c) René Obdeijn

Deel:

Comments are closed.