In een vol Burgerweeshuis in Deventer gaf de nieuwe gelegenheidsformatie Tjing Tjing van André Manuel en Roos Rebergen een concert ter promotie van hun gezamenlijke plaat die onlangs uitkwam ‘Bang zullen ze leven’. Roos en André zijn in hun vak bijzonder/afwijkend en geen mainstream. De karakteristieke stem van Roos met de krachtige en onderhuidse stem van André hebben elkaar gevonden. De gehele plaat met elf nummers kwam voorbij. Rebergen begon met ‘Wereldvreemd’, een mooi nummer waarbij het tempo nog laag is. Daarna ging het tempo omhoog maar werd het ook meer rockend met ‘Als de hemel’ en ‘Lipgloss’.

De nummers waarin de rockende dynamiek wat minder aanwezig is lieten meer indruk achter. “Hoe je leven moet’ is zo’n nummer dat hierdoor meerwaarde krijgt daar de teksten dan meer de nadruk in het lied krijgen. Wij in Europa weten wel hoe anderen in de rest van de wereld moeten leven lijken ze aan de kaak te willen stellen. De single ‘Ik ben het weer’ lijkt live niet het meest opwindende nummer van de plaat. De afwisseling tussen de rustigere meer songtekst gerelateerde nummers en de rock nummers maken dat het optreden geen moment verveelt, al valt de stem van Roos bij de harde nummers niet meer op. Rock past meer bij de stem van André.

Hoogtepunt

De combinatie rock met een rustig intermezzo bij het nummer ‘Junkie’ is het hoogtepunt van de avond. De band klinkt en rockt als Neil Young. André laat een vuile gitaar horen en basist Peter van Buyten laat een heerlijke duidelijke baslijn horen. Met een lang uitgesponnen vuile gitaar solo laat de band zich van haar beste kan horen. Ook weet de band in dat nummer een prachtige subtiliteit aan de dag te leggen wanneer het tempo en de rock stilvalt en het bijna accoustisch wordt en André fluisterend hoog zingt. Ook qua lengte is het mooi dat het nummer de 10 minuten grens overschrijdt. Een dubbel lang hoogtepunt.

 

Tjing Tjing

De plaat op vinyl is al bijna uitverkocht. Na afloop vond deze gretig aftrek en was de voorraad bijna op. Na elf nummers is de koek ook op want ‘Bang zullen ze leven’ is pas de eerste samenwerkingsplaat van Tjing Tjing. In de toegift wordt nog een cover gespeeld. Er wordt afgesloten met een nummer van André Manuel’s Krang, waarbij ‘Kraaien’ een prachtig subtiel einde van de avond krijgt.

Foto’s (c) René Obdeijn

Deel:

Comments are closed.