Celine Cairo presenteerde afgelopen woensdag avond voor het eerst haar debuut album aan het publiek. Familie en vrienden, maar zeker ook fans waren bij een gekomen in volle afwachten wat de nieuwe sound van Cairo te gehoor zal brengen.

Maxazine mocht het debuutalbum van Cairo al onder de loep nemen en hij werd bestempeld als een ijzersterke plaat waarbij professionaliteit hoorbaar was. Maar een carrière staat niet zonder een goede live performance. Sterker nog, het maakt je of kraakt je. Maxazine was aanwezig in De Tolhuistuin in Amsterdam om te aanschouwen of Cairo de, inmiddels hoge, verwachtingen nog verder te boven ging.

 

Onder de indruk

In een gezellige Tolhuistuin beet Cairo samen met haar band de spits af met het nummer ‘See You Now’. De vloeiende samensmelting tussen vocaal en instrumentaal, die op het album zo goed te horen is, was daar nog ver te zoeken. De fragiele luchtige stem van Cairo steeg nauwelijks boven haar band uit en daarmee leek ze er nog wat in te moeten komen tijdens de eerste paar minuten. Ook bij het tweede nummer ‘Before I Let You Go’ was van de stem van Cairo weinig te bekennen. Pas toen ze meer de tijd nam om het publiek aan te spreken werd het volume van de microfoon omhoog gegooid, want ten alle goed deed aan het optreden.

“Ik ben een beetje onder de indruk van deze prachtige zaal en al jullie gezichten. Het is voor mij een bijzonder en belangrijk moment na al die jaren muziek die ik inmiddels al maak” zijn de woorden die de scheidingslijn tussen artiest en publiek deden vervagen. De sfeer werd gemoedelijker en Cairo popte samen met haar band meer open.

Het nummer ‘Cracks’ kan tekstueel gezien misschien als een cliché worden ervaren. Het geeft je de bekende beelden van een knipperlichtrelatie, waar de muziekindustrie al een uitpuilend archief van heeft. Toch was dit het eerste nummer dat je echt mee liet varen op de melodie. De pure stem van Cairo bracht het publiek tot stilte en in een muzikale trance.

Hibernate

Dat Cairo intussen echt haar eigen sound heeft gevonden is op alle vlakken goed te horen op de plaat. Maar als blijk van dankbaarheid voor wat ze toe nu toe allemaal heeft mogen bereiken bracht Cairo ‘een ode’ aan haar vroegere geluid. Midden in de zaal met haar gitaar speelde ze een akoestische versie van het nummer ‘Hibernate’. Een fragiel, persoonlijk en emotioneel nummer dat ook perfect in een akoestisch jasje paste. “Ik schreef dit nummer in de tijd dat ik nog op het conservatorium zat en het was een tijd waarin ik diep ongelukkig was. Laat mij maar in bed liggen en wakker worden als het weer lente is”, is het verhaal achter de tekst “How come, life doesn’t really change? And I’m haunted by the same cold heart that’s chasing me down everywhere I turn”. Opvallend (en misschien een tikkeltje ironisch) was deze akoestische vertolking van ‘Hibernate’ toch zeker het absolute hoogtepunt van de avond.

Het moment was daar. Alle puzzelstukjes waren eindelijk in elkaar geschoven. De samensmelting tussen vocaal en instrumentaal was eindelijk volledig en het publiek was alleen nog maar gefocust op Cairo en haar band. Alle nummers van het debuutalbum kwamen voorbij. ‘Free Fall’, ‘Sweet’, ‘Who Will Take Me There’, ‘Friendly Fire’ en tijdens ‘Hello Love’ (de eerste singel van het album) werd zelfs gedurfd meegezongen door het publiek. Voor aanvang van het laatste nummer presenteerde Cairo zelf, met zichtbare volle trots, haar debuutalbum aan het publiek waarna ze hem overhandigde aan haar steun en toeverlaat: Mart Jeninga.

Prachtige comeback voor Celine Cairo

Het was geen volle bak, zoals tijdens Cairo’s eerste EP release, maar dat deed er niks aan af. Een gepast gevulde Tolhuistuin heeft kunnen genieten van een optreden die vol passie en trots is gebracht. Cairo was wellicht van het muzikale pad geraakt, maar heeft met dit debuutalbum haar weg inmiddels terug gevonden. Met een geluid die je tot in je diepste gedachtes kan laten verdwijnen, maar je ook vol kan laten genieten. Gezegend met een stem die de draagmuren zijn van het album. “Free Fall” is een prachtige comeback die niet onopgemerkt voorbij zal gaan. In 2017 gaat Celine Cairo met haar band op tour. Ze zal onder andere te zien zijn in Patronaat in Haarlem en Tivolivredenburg in Utrecht.

Foto (c) Sander Rijken

Deel: