Vanaf zaterdag 7 januari is poptempel Paradiso 24 uur lang non-stop geopend voor het publiek. De gelegenheid is het festival Van Onderen, dat een etmaal lang Nederlandse ‘underground’ voor het voetlicht brengt. Meer dan 80 acts uit alle windstreken treden op in een unieke wervelwind van genres, disciplines en performances. Vandaag wordt het affiche meer dan verdubbeld. Aan de al indrukwekkende lijst worden nu onder andere zZz, Naive Set, Iguana Death Cult, Nouveau Vélo en Green Hornet toegevoegd naast een hele reeks gecureerde programma’s. Tot en met kerstavond zijn er ‘Early Worms’-kaarten te koop via www.van-onderen.nl waarmee voor tien euro 24 uur lang genoten kan worden van de programmering.

‘Van Onderen’ biedt een staalkaart aan smaken, genres en initiatieven. Het festival is een collectieve presentatie van bands en kleinschalige initiatieven, zowel voor de geprogrammeerde acts als voor bezoekers. Alsof de schuttingen tussen tientallen afgesloten achtertuinen voor één dag worden afgebroken en het publiek welkom is in een enorme openbare binnentuin, waar het niet naar spruitjes ruikt, maar naar een tegendraadse mix.

Vrijwel elke regio is vertegenwoordigt vertegenwoordigd, van Dokkum (Yuko Yuko) en heavy Meppel (The Kryng) tot Maastricht (Baby Galaxy) tot Zeeland (Rites). Er is natuurlijk plek voor sleutelartiesten uit de recente geschiedenis van de Nederlandse underground zoals zZz, The Ex en Vincent Koreman. Muzikaal loopt het programma uiteen, van aanstekelijke garagepop tot experimentele drones, geprogrammeerd in alle zalen en andere ruimtes van Paradiso: werkelijk elk hoekje van het pand nabij het Leidseplein wordt gebruikt.

‘Underground’
Hoewel te pas en te onpas gebruikt, is ‘underground’ een containerbegrip, die een tegenstelling suggereert met de ‘mainstream’. Vandaag de dag biedt dit onderscheid nog maar weinig houvast. Muzikanten kunnen zonder traditionele tussenpersonen en poortwachters een publiek bereiken, zonder idealisme, intentie of zeggingskracht in te leveren. En als ‘underground’ iets is, vindt het niet exclusief binnen de dijken plaats, maar is het een grensoverschrijdend fenomeen, zowel geografisch als artistiek, waar eigen initiatief, samenwerking en onafhankelijkheid de kern vormen.

Op Van Onderen komt dat niet alleen tot uiting in tientallen optredens, maar ook in verschillende gecureerde programma’s. De zondagochtend is gecureerd door ‘initiatief voor intense luistermuziek’ [F]luister, dat een programma samenstelde waar klassieke instrumenten en soundscapes verweven worden in een droomachtig, muzikaal landschap. Daarnaast zijn er eigen blokken van onder andere het Rotterdamse platform MiMA en labels New York Haunted en Shaky Maracas. Uiteraard is er ook een uitgebreid nachtprogramma; de 24 uur wordt optimaal ingevuld.

Naast de podia is er ook genoeg te ontdekken. Zowel binnen als buiten, want voor de gelegenheid wordt tijdens Van Onderen een foto-expositie geopend op de Paradiso-gevel met het werk van fotograaf Kasper Vogelzang, die sinds jaar en dag als amateurfotograaf de scherpe randen van de Amsterdamse muziekscene documenteert als een onafhankelijk culturele stadsarchivaris. Verder komt de vermaarde Art Division van het Groningse poppodium VERA in de grote zaal van Paradiso zeefdrukken en zijn er presentaties van tijdschriften, onafhankelijke labels en podia.

Van Onderen: 24 uur Nederlandse underground in Paradiso

Zaterdag 7 januari 2017 12:00 uur tot zondag 8 januari 12:00 uur
Muziek van Z tot A: zZz, Zea, Yung Gwidetti, Yuko Yuko, YesPinkPink, WOLVON, Venus Tropicaux, Torii, Toner Low, Those Foreign Kids, This Leo Sunrise, The Sweet Release of Death, The Lumes, The Kryng, The Intergalactic Gelectual Electrical Beatle-Funkels, The Ik Jan Cremers, The Hounds, The Homesick, The Fire Harvest, The Ex, The Black Cult, The Avonden, Tarantino X Squeeks, Spoelstra, Spill Gold, Slow Worries, She Has a Cold, Cold Heart, Robby de Selby, Rites, Paralympics, Ottoboy, Nouveau Vélo, ニンバス 3000 / Nimbus 3000, Naive Set, MNHM, Manuel Helbaard, Lookapony, Korfbal, KIN, KIEFF, Katadreuffe, Kartoffel Trio, Kanipchen-Fit, John Thak, Joshua Baumgarten & The Irrational Library, Iguana Death Cult, Hunter Complex, HWRH, Green Hornet, Goodnight Moonlight, Glice, Gewoon Fucking Raggen, G.O.D., Floris Bates & The Rented Friends, Firebirds, ET Explore Me, Eerie Wanda, Drvg Cvltvre, Droppings, DRD-R7, DJ RAMSES3000, Deutsche Ashram, Dead Neanderthals, Crustenunie, Charlie & The Lesbians, Blue Crime, Black Wednesdays, Bert Scholten, Baby Galaxy, Apneu.

Deel: