Fresku gaat voor het eerst de theaters in met Welkom bij de Fresku Show. Aan de hand van typetjes als Gino Pitermaai en Willy Keurig laat de Brabantse rapper het theaterpubliek kennismaken met al zijn talenten en de gecompliceerde persoon die hij is. “Ik ben ambitieus als entertainer maar ik wil óók een boodschap overbrengen. Dat gaat niet altijd samen, soms moet je kiezen.”

De 30-jarige Fresku (echte naam: Roy Reymound) was in het verleden succesvol met zijn muziek maar ook als acteur en humorist in Youtube-video’s. In 2015 maakt hij de controversiële single ‘Zo Doe Je Dat’, waarin de Eindhovense rapper de volgens hem te blanke muziekprogrammering op 3FM aan de kaak stelt. In de bijbehorende video schminkt hij zichzelf wit.

Giel Beelen

Fresku is geëngageerd maar wil zichzelf geen activist noemen. “Dat is zo moeilijk aan mij”, vertelt hij. “Ik wil ook gewoon een commerciële entertainer zijn. Maar met een boodschap. Dat gaat steeds moeilijker samen, ik weet niet welke kant gaat winnen.” Ondanks zijn kritiek aan het adres van 3FM werd Fresku wel door Giel Beelen uitgenodigd om Zo Doe Je Dat te komen zingen. Beelen raakte onlangs in opspraak door in zijn programma aapgeluiden aan Sylvana Simons te koppelen. Het incident brengt Fresku in verlegenheid: “Ik vond mezelf heel diplomatiek door die track te maken en ook mijn band met Giel in stand te houden. Maar na deze uitspatting van hem denk ik: als ik er nu nog heen ga, dan is het vorige wat ik heb gedaan niks meer waard. Dan geloof ik mezelf niet meer. Dat zijn moeilijke dilemma’s.”

Multiculturele samenleving

Als kind van een Nederlandse moeder en Antilliaanse vader vindt Fresku het belangrijk om de multiculturele samenleving in zijn programma te behandelen. “Het is belachelijk dat het anno 2016 nog relevant is, maar helaas is dat wel het geval. Het is toch gek dat de term allochtoon zo lang is blijven hangen. Dat er nooit eerder iemand heeft gezegd: he wacht, dit klopt niet.” Hij vindt het niet vreemd dat de discussie rond Zwarte Piet de laatste jaren is opgelaaid. “Al zo lang als ik me kan herinneren, hadden mensen om me heen een mening over Zwarte Piet. Maar die werd lang alleen geuit in hun eigen kring. Wat ik goed vind, is dat er nu steeds meer ruimte voor nuance in de discussie komt, het wordt minder zwart-wit.”

De muziek wordt zeker niet vergeten in het theater. “Ik ben een hiphopper en draag de titel rapper met trots. Ik vind het één van de hoogste kunstvormen en dat wil ik graag bewijzen. Maar ik doe mezelf tekort door alleen in die hoek te blijven hangen. Ik wil juist aan elitaire theatermensen laten zien dat dit ook kunst is. Dat is een soort missie van me nu.”

Fresku staat tot en met maart 2017 in de theaters met Welkom bij de Fresku Show.

©FaceCulture

Deel:

Comments are closed.