Wereldwijd een beroemdheid, nóg niet in Nederland, maar ook dat gaat niet lang meer duren: de Spaanse rapper Christian Jiménez Bundo, beter bekend als Porta komt naar Melkweg Amsterdam.

De eerste stappen in zijn carrière maakt de 28-jarige Catalaan vroeg. Porta is nog maar net achttien als in 2006 zijn eerste demo ‘No Es Cuestión De Edades’ (“het is geen kwestie van leeftijd”) uitkomt en maar liefst 1,5 miljoen keer wordt gedownload. De rapper blijkt namelijk heel goed te snappen hoe je je platen via social media moet verspreiden en in een mum van tijd wordt Porta een fenomeen in bijna alle Spaanstalige landen. 
In tien jaar tijd wordt Porta alleen nog maar groter: met singles als ‘Dragon Ball Rap’ (vernoemd naar de populaire tekenfilmserie), ‘La Primavera Vez’ (“de eerste keer”) en ‘Palabras Mudas’ (“stille woorden”) is Porta goed voor meer dan 200 miljoen views op YouTube. Hij wordt genomineerd voor de MTV EMA voor zijn debuutplaat ‘En Boca De Tantos’ (“in de mond van velen”) en heeft voor ruim 10.000 man in het Luna Park Stadium in Buenos Aires opgetreden.

Tekstueel gezien heeft de Catalaan een enorme ontwikkeling gemaakt door de jaren heen. Was hij in het begin nogal van de losbandigheid en de van hiphop bekende ‘bragging’; tegenwoordig is hij een stuk gegroeid en durft hij thema’s aan te snijden als bipolariteit en geloof. En die lijn zet Porta door: dit jaar kwam het dubbelalbum ‘Equilibrio’ uit waarin de rapper zich van zijn meest volwassen kant laat zien.

Porta naar Melkweg

Met fans over de hele wereld zat een wereldtournee natuurlijk eraan te komen en stond de Spanjaard onder andere in Argentinië, Mexico, Peru en Colombia. Porta komt op 27 januari naar Melkweg Amsterdam om te laten zien waarom hij gerekend mag worden tot de grootste rappers ter aarde. De kaartverkoop voor deze show in het kader van de ‘Equilibrio Tour’ begint op 26 oktober, 11:00 uur via Ticketmaster.

Deel: