Van Bruce Springsteen zijn er al meerdere verzamelalbums verschenen. Zijn nieuwste compilatie is echter meer een soundtrack van zijn nieuwe autobiografie dan een ‘greatest hits’ album. Dit album voegt echt iets toe voor de fans die alles al in huis hebben, want er staan vijf nummers op die niet eerder zijn verschenen. Sterker nog; het zijn vijf nummers uit de periode voordat hij überhaupt bekend was.

In zijn pubertijd gedurende de jaren ‘60 speelde Bruce in twee bandjes. De eerste daarvan was The Castiles. Daarvan staan aan het begin van het album twee opnames. Waarschijnlijk de oudste opnames die er van Springsteen zijn: ‘Baby I’ en de Willie Dixon-cover ‘You Can’t Judge a Book by the Cover’. De geluidskwaliteit laat veel te wensen over, doordat het amateuropnames zijn. Maar voor de grootste Springsteenfans is het historisch materiaal om nu na 50 jaar voor het eerst te horen. Het nooit eerder uitgebrachte nummer ‘He’s Guilty (The Judge Song)’ van zijn tweede band, Steel Mill, klinkt strakker. De inspiratie van de Creedence Clearwater Revival is er duidelijk in terug te horen. Dan is er ook nog een derde band vertegenwoordigd met het westcoast-achtige nummer ‘The Ballad Of Jesse James’: The Bruce Springsteen Band. Dit is eigenlijk de blauwdruk van zijn uiteindelijke vaste begeleidingsband E Street Band. Het nummer doet veel denken aan ‘The Weight’ van The Band. Dan is er verder nog ‘Henry Boy’ uit 1972. Een nummer dat zijn debuutalbum ‘Greetings From Asbury Park, NJ’ niet haalde, maar ook eigenlijk een vroege versie was van ‘Rosalita (Come Out Tonight)’.

De andere 13 nummers zijn bekend. Ook de akoestische demo van ‘Growin’ Up’ is eerder verschenen op de boxset ‘Tracks’. Het geeft een kort carrièreoverzicht, maar zal ongetwijfeld als hoofdstuk bedoeld zijn. Want als volwaardig compilatiealbum ontbreken er simpelweg te veel essentiële nummers, zoals ‘Jungleland’. Ook niet ieder album is vertegenwoordigd. Daarom is ‘Chapter and Verse’ ook geen album waarmee je zou moeten beginnen als je net zijn muziek ontdekt. Daarvoor is ‘The Essential’ een geschiktere compilatie. Dit album is puur de soundtrack van zijn autobiografie die voor de diehard fans een interessante extra is met vijf niet eerder uitgebrachte songs. Al is het de vraag waarom hij dat niet eerder heeft uitgebracht op de boxset ‘Tracks’ in 1998. (7,5/10)(Columbia)

Deel: