Zaterdagmiddag was ook de middag van De Staat op Lowlands. Wat valt er nog te zeggen over het afgelopen jaar van De Staat? Van de YouTube-sensatie ‘Witch Doctor’ tot aan wereldalbum ‘O’. In het voorprogramma van Muse tijdens de Europese tour tot aan de emmer stront die de band over zich heen kreeg na de goedkeuring van een subsidie van bijna 1 miljoen euro. Een tumultueus jaar is het zeker geweest voor de band uit Nijmegen. En om dan maar in de set geld op te hoesten met je eigen kop erop is natuurlijk humor van de bovenste plank. “Geld van De Staat” roept zanger Torre Florim naar het publiek dat zichtbaar geniet van de stunt.

Lowlands_Zaterdag_De_Staat-3

‘Blues Is Dead’ is het begin van een eigenwijze set die de perfectie naderde. Geen ‘Sweatshop’ deze keer, misschien morgen wel weer, want geen setlist is hetzelfde bij De Staat. Dat is juist waarom De Staat geen enkele optreden verveelt. Wel een crazy uitvoering van ‘Make Way For The Passenger’, ‘Input Source Select’ en flink wat nummers van succesalbum ‘O’ natuurlijk.

Lowlands_Zaterdag_De_Staat-2

Vooral door ‘Get On Screen’ aan het einde van de set werd de weg al geplaveid voor afsluiter ‘Witch Doctor’. Waar bij de clubshows en andere festivals Torre het middelpunt van de circlepit is, is dat in de Alpha door de barriers helaas niet mogelijk. Maar het doldwaze publiek van Lowlands had daar wel een oplossing voor. Wel zes draaikolken op de vloer van de Lowlandstent bevolken het publiek. Voor de toeschouwers op de heuvels was het een geweldig gezicht om dit zo te zien, wellicht nog wel mooier dan één circlepit tijdens de clubshows. De Staat gaf een puik optreden dat als een wervelstorm over Lowlands heen trok. Eén wervelstorm? Nee, wel zes wervelstormen eigenlijk. Het geeft aan dat De Staat die subsidie wel degelijk waard is, want een band als De Staat, zo heeft Nederland er maar één.

Livefoto’s (c) Sander van den Berg

Lowlands_Zaterdag_De_Staat-1

Deel: