De fameuze Deense groep Efterklang, singer songwriter DM Stith en het Amerikaanse gezelschap My Brightest Diamond zijn de hoofdacts op Cross-linx 2017, dat plaatsvindt tussen 2 en 5 maart. Efterklang treedt op met The Happy Hopeless Orchestra en voert de opera Leaves uit. Naast een optreden met haar band speelt My Brightest Diamond-zangeres Shara Worden ook een hoofdrol in de Unremembered songcycle, samen met onder andere DM Stith en Padma Newsome. Andere bevestigde acts zijn de Nederlandse groep VanDryver en James Oesi. Cross-linx vindt plaats in Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Amsterdam.

‘We zijn heel blij met zowel Efterklang als met Unremembered’, aldus Frank Veenstra: ‘Unremembered is een songcyclus van de Amerikaanse componiste Sarah Kirkland Snider die afgelopen jaar veel opzien baarde, zeker ook door de opmerkelijke combinatie van een kamerorkest, elektronica en elementen uit de rock en pop.’ DM Stith geldt als een van de meest spraakmakende nieuwe singer songwriters van het moment en de combinatie van hem en Shara Worden en Padma Newsome levert een unieke lineup op, die nog nergens te zien en te hroen is geweest.

Efterklang slaat met het orchestrale Leaves een hele nieuwe weg in en de band treedt tijdens Cross-linx op met een compleet orkest. Men doet een concertante uitvoering van Leaves – the colour of falling, een opera die afgelopen zomer debuteerde bij het operafestival in Kopenhagen en daar zeer exclusief toegankelijk was. ‘The most advenurous thing they’ve ever done – a truly radical event’, concludeerde Crack Magazine. Veenstra: ‘Efterklang is een act die heel bewust een ander sort uitvoering nastreeft buiten de gebruikelijke rock-context, en dat past precies bij wast we met Cross-linx proberen te doen.’

De vorige editie van Cross-linx in februari 2016 kende Neil Finn, Glenn Kotche, Andrew Bird, The Notwist en Son Lux  als headliners. ‘The perfect opportunity to get contact with forms of music you normally would not listen to’, aldus de Duitse blog Nothing But Hope And Passion. Ook het Britse magazine Art Rocker is enthousiast over Cross-linx: ‘Cutting edge event for those who have a desire to look further than the plain hip bands.’ En de Amerikaanse website Pitchfork nam Cross-linx op in het lijstje ‘festivals to watch’. Cross-linx werd vooral geprezen om het innovatieve en artistiek uitdagende concept waarbij orkestmusici en popmusici elkaar uitdagen en inspireren.

Deel: