Spain trapte haar Europese tour af in Arnhem. Dit ter promotie van de nieuwste plaat ‘Carolina’. De Amerikaanse band had net een lange vliegreis in de benen en bleek zichtbaar te worstelen met haar jetlag.

Het moet ook een heerlijke dag zijn geweest om aan te komen in Europa met een heerlijke terrassfeer in Nederland. Toch hadden de bandleden en met name Josh Home last van het tijdsverschil. De setlist was daardoorkort en ook de gitaren van ster van de avond, Kenny Lyon, hadden wat opstartproblemen.

Nieuwe album Spain

De set begon met drie nieuwe nummers, waarbij opviel dat de nieuwe plaat ‘Carolina’ wat meer uptempo was. De muziek van Spain is lastig definieerbaar, maar feitelijk gedijt deze muziek het beste in een café-achtige setting. Een beetje slowcore, jazzy feel en blues, maar qua sfeer vooral veel Josh Haden.

De locatie was dan ook perfect in de bovenzaal van Luxor maar de publieke belangstelling was erg matig. Bij de vorige tour deed de band de Paradiso bovenzaal aan met een soort zelfde passende setting en was de opkomst vele malen groter.

spain 8

De band keek na afloop dan ook uit naar de optredens in België want daar zijn ze het populairst. Studio Brussel zal daar wel een grote rol in hebben gespeeld want in Nederland op 3FM wordt deze muziek onterecht totaal genegeerd.

De prachtige pareltjes ‘I lied’ en ‘Ten Nights’  kwamen ook voorbij en met het lome tempo kwam de combinatie van drums, bas  lage stem en gitaar het beste tot haar recht. Hoogtepunt van show was het aloude ‘untitled # 1’ waarin eens te meer bleek dat het ingetogen gitaarspel van Kenny Lyon de smaakmaker van de avond was. Kenny wist de gevoelige snaar te raken ondanks dat hij nog moest wennen aan zijn nieuwe gitaar die wat groter was dan voorheen. Het leverde wat kramp probleempjes tussen de nummers door op, maar aan zijn spel was dat niet te merken.

spain 1

Na 10 nummers verdween Josh al achter de coulissen. Drummer Danny Frankel en Kenny Lyon bleven verbaast achter op het podium. Kenny stelde het publiek gerust: “Als jullie laten weten dat jullie meer willen, dan gaan we nog verder”. Kenny besloot toch Josh maar even op te halen. Josh kwam nog terug voor één toegift ‘For you’. Dit nummer is ook één van de hoogtepunten uit het oeuvre van de band. De ukelele van Kenny ging bij het inpluggen stuk maar ook op zijn nieuwste gitaar wist hij in het laatste nummer de juiste toon aan te slaan.

De organisatie van Luxor reageerde bliksem snel (in verband met de wel heel korte show van Spain) door na afloop direct te melden dat iedereen gratis naar het feestje beneden mocht. Pluim voor de organisatie om zo snel te reageren op de tekortkomingen van Spain.

Foto’s: Rene Obdeijn

Deel: