Steve Vai krijgt op zaterdag 9 juli de European Guitar Award in Gebouw-T in Bergen op Zoom uitgereikt. De drievoudige Grammy Award-winnaar Vai is daarmee de opvolger van zijn landgenoten Walter Trout en Slash die de afgelopen 2 jaar de prestigieuze prijs kregen. Het is de eerste keer dat de ceremonie rondom de Sena European Guitar Award in Bergen op Zoom zal plaatsvinden.

Vai past in het rijtje van gerenommeerde buitenlandse gitaarhelden die eerder deze prestigieuze prijs wonnen.
Zo kregen Queen-gitarist Brian May (2011), Toto-gitarist Steve Lukather (2010) en voormalig Guns ’n Roses-ster Slash (2014) eerder de Sena European Guitar Award. Landgenoten als Jan Akkerman, George Kooymans, Adrian Vandenberg, Leendert Haaksma en de Belg Dany Lademacher wonnen jaren geleden de Eddy Christiani award, de voorloper van de European Guitar Award.

De keuze voor Vai was volgens juryvoorzitter Jean-Paul Heck een gemakkelijke. “Steve Vai is de ultieme rockgitarist die samen met generatiegenoten zoals Eddie van Halen en Joe Satriani de gitaarwereld voorgoed veranderde. Hij debuteerde op 20 jarige leeftijd bij grootmeester Frank Zappa. Die noemde hem de beste gitarist waarmee hij ooit speelde. Daarna maakte deze New Yorker van origine furore bij ondermeer Van Halen-zanger David Lee Roth, de Engelse supergroep Whitesnake en Ozzy Osbourne. Maar als solist toonde hij pas echt zijn veelzijdigheid. Zijn tweede soloalbum ‘Passion and Warfare’ uit 1990 staat in de gitaarwereld te boek als een absolute klassieker. Het toeval wil dat een jubileumversie van dit album in juni zal worden uitgebracht.”

Steve Vai is zelf bijzonder gelukkig dat hij de European Guitar Award dit jaar wint. “Het is voor mij een enorme eer dat ik de European Guitar Award krijg. Het is een erkenning voor mijn muzikale contributies.
Ik kijk er erg naar uit om bij de award-show aanwezig te zijn en een aantal songs met mijn eigen band te spelen. Daarnaast is het geweldig om in contact te komen met de broederschap van gitaristen in Nederland.”

Volgens Heck heeft Vai een goede band met Nederland. “In 2004 voerde Vai met het Metropole Orkest zijn stuk The Aching Hunger uit. In 2011 deed hij met het Noord Nederlands Orkest het programma Steve Vai Meets Stravinsky.”

Deel: