De nieuwe langspeler ‘Rayo Di Lus’ van singer-songwriter Izaline Calister is nog geen twee minuten oud of haar stem, omgeven door fraai harpspel van Astrid Haring, heeft zich al meester van je gemaakt met het prachtige ‘Ainda’. Calisters zang is op haar achtste album weer net zo hypnotiserend mooi en rustgevend. Maar waar de vocalen vertrouwd klinken, maakt Calister op deze plaat duidelijk dat ze heeft gezocht naar een andere sound. Weliswaar zijn de traditionele ritmes van haar geboorte-eiland Curaçao nog steeds prominent aanwezig, toch klinkt er een moderner elektronisch geluid door.

6ddd9373-5232-453b-bd6b-62eb79cf1249Op ‘Rayo Di Lus’ liet Calister zich inspireren door de ontwikkelingen van de laatste jaren. Om haar ideeën te verwezenlijken schakelde ze producer Ward Veenstra in, bekend van onder meer Nynke Laverman. Hij hoorde in Calisters songschetsen geluiden en instrumenten die ze niet eerder gewend was te gebruiken. Een andere belangrijke hulpfactor op ‘Rayo Di Lus’ is broer en meesterpercussionist Roël Calister. Met zijn band KiT, Kuenta i Tambu, fuseert hij traditionele afro Caribische ritmes met Europese dance-invloeden. Die aanpak komt overduidelijk naar voren in het liedje ‘Kou Mi Nouma’ en subtieler in Mi Welita en Aaaah.

Naast swingende tracks is er ruimte voor ingetogen songs als ‘Laman’, ‘T’Ami T’Esun’ en een in Papiamentu vertaald ‘Telkens Weer’ van Willeke Alberti. Een prachtig gearrangeerde ode aan een van de bekendste Nederlandstalige liedjes. Hartverwarmend is ook het zonnige Reina Di Pordon met de Arubaanse band Buleria. ‘Rayo Di Lus’ is een fris en uitdagend resultaat. Calister slaat nieuwe wegen in door haar beproefde recept van jazz met traditionele Curaçaose muziek te mengen met Westerse dansritmes. Dat is soms even wennen, maar uiteindelijk klinkt het alsof Calister ook deze muzikale setting al jaren beheerst. Het bewijst opnieuw het rijke talent van de zangeres. (8/10) (EZC Records)

Deel: