We kennen Graham Candy wellicht nog van zijn zomerhit ‘She Moves’, waarmee hij in 2014 hoge ogen gooide met Alle Farben (Frans Zimmer). De Nieuw-Zeelander is nu terug aan het muziekfront met zijn debuutalbum ‘Plan A‘, opgenomen met producersteam Feeling Valencia, dat tevens zijn goed ontvangen EP ‘Holding Up Balloons’ (2015) voor hun rekening nam.

Niets aan de hand

Graham Candy‘Plan A’ is niet zomaar in een hokje te stoppen. Candy gaat op het album op en neer van ballads naar pop en van dance naar softrock. De Nieuw-Zeelander heeft daarbij een aparte stem, die nooit verveeld. Op ‘Plan A’ brengt de zanger een reeks ‘niets aan de hand’-liedjes, die hij veelal zelf op gitaar begeleid. Tesamen met zijn hoge zangstem maakt Graham hier duidelijk gebruik van de gunfactor; De 25-jarige speelt op het album met een gemak, dat het in de zalen wel heel raar moet lopen als dat geen enorm succes wordt.

Panic! At The Disco

Het nummer ‘Back into it’ klinkt wellicht wat steviger dan de rest. Logisch wellicht, want voor het nummer is Kenneth Harris, lead-gitarist van Panic! At The Disco aangetrokken. Graham Candy’s stem komt op het nummer sterk naar voren. Toch is het nummer niet echt een rocknummer, zoals je wellicht zou verwachten. Afsluiter ‘Memphis’ is ook zo’n sterk nummer, waarin Candy je totaal doet verrassen. De stem van de Nieuw-Zeelander maakt het nummer tot een verrassing die aan Selah Sue en Amy Winehouse doet denken.

Graham Candy live

‘Plan A’ is een absolute must voor liefhebbers van Mumford & Sons, Daniel Beddingfield en zou zomaar eens een grote verrassing kunnen worden op de zomerfestivals. Vooralsnog heeft alleen Festival de Beschaving in Utrecht de singer-songwriter op 2 juli staan, vooraleer hij pas in november weer terug komt naar ons land voor concerten in Merleyn en Paradiso. Toch is het debuutalbum van de zanger hopelijk sterk genoeg om de verschillende zomerfestivals last minute nog te overtuigen. Succes gegarandeerd! (7/10) (BMG/PIAS)

Deel: