Net als dat de afgelopen jaren Songfestival inzendingen als Anouk, The Common Linnets en Trijntje Oosterhuis deden, brengt Douwe Bob heel slim zijn nieuwe album uit in de week van zijn deelname aan het festival. Daarop uiteraard het nummer waarmee hij Nederland zal vertegenwoordigen, ‘Slow Down’, waarmee het album begint. Maar ‘Fool Bar’ biedt meer dan dat nummer.

imageAfgezien van het feit dat het nummer meedoet voor het Songfestival is het een uitstekende opener voor het album. Het frappante is dat Douwe Bob zelf niet bepaald gas terug lijkt te nemen zoals het nummer oproept, want ‘Fool Bar’ verschijnt amper een jaar na zijn vorige album ‘Pass It On’. Maar genoeg over dat nummer, want het album biedt veel meer, al komt het thema van het nummer verderop het album nog een aantal keer voorbij. Zoals in het nummer ‘Get Real’, waarin hij zingt: “Running faster doesn’t mean you can’t fall behind”. Of in ‘Settle Down’ dat opent met een pakkend gitaarintro. Het zijn twee voorbeelden van recht-toe-recht-aan uptempo tracks die goed uitpakken op het album. Onder die categorie vallen verder ‘How Lucky We Are’, de striptease song ‘Take It Off’, en de countryrocker ‘A Damm Good Time’. Waarbij de invloed van Johnny Cash ook op dit album niet ver weg is. De geest van Cash horen we ook terug in ‘Black Jolene’.

Naast de uptempo songs bevat het album ook een aantal ballads. Waarvan vooral ‘Jacob’s Song’ er tussenuit springt. Waarbij toevoegde strijkers het helemaal afmaken. Een andere ballad die we aan het einde nog krijgen voorgeschoteld, het licht psychedelische ‘Love On The Rocks’, valt een beetje uit de toon op het album dat voornamelijk een sfeer en countrypop en folkrock ademt. Hoewel er daarna nog een countrysong volgt als hidden track met ‘Wrote A Song For You’ dat wel in de sfeer van het album past.

Wat het resultaat op het Songfestival ook moge zijn voor Douwe Bob; met ‘Fool Bar’ heeft hij een fris klinkend country- en folkrock album afgeleverd dat perfect naast het vorige album ‘Pass It On’ past. Hoewel hij op zijn vorige twee albums ook veel country biedt, en daarom smaakt juist die rockkant naar meer. (8/10) (Universal)

Deel: