Als je als band je laatste hit in Nederland in 1981 had, hoef je doorgaans niet te hopen op uitverkochte zalen. Een enkeling is daar de uitzondering op de regel; Fischer Z is zo’n enkeling. Met slechts een handvol hits uit 1979, 1980 en 1981 weet frontman John Watts nog steeds volle zalen te trekken. En terecht, zo bleek vrijdagavond in een uitverkochte kleine zaal van de Effenaar in Eindhoven.

fischer-z - foto patrick - 006

Identity Circus

Het voorprogramma werd verzorgd door Identity Circus. De band rond met hun flamboyante Italiaans-Brabantse frontman toverden in het voorjaar van 2014 een voormalige basisschool in Bilthoven om tot hun eigen rock-‘n-‘roll-heaven, om daar voluit te gaan om Nederland te veroveren. En dat werkte, want debuutsingle ‘Wake up’ werd veelvuldig gedraaid door de landelijke radiostations. Frontman Ricco Fiorito zorgde met zijn mannen dan ook voor een perfecte opwarmer voor de Britse band. Identity Circus werd goed ontvangen door het publiek, dat – en dat is toch opmerkelijk bij een voorprogramma – de handen structureel op elkaar wist te krijgen. Als het de band lukt om nog zo’n aanstekelijke single te releasen als ‘Wake up’, zal dit de band zijn die komende zomer alle festivals zal bestormen.

identity circus - foto patrick - 004

 

Fischer Z

Fischer Z werd in 1979 in één klap bekend met de internationale hit ‘The Worker’. Het bijbehorende album ‘Word Salad’ werd een hit, zó erg dat het later nogmaals werd uitgebracht onder de titel ‘The Worker’ en in 2005 nogmaals als ‘Fischer Z’. Dat de band twee jaar later werd ontbonden, maakte voor het publiek in De Effenaar niet uit, gezien het grote aantal aanwezigen.

Met opener ‘World-Go-Round’ werd al direct duidelijk dat Watts de Effenaar niet louter zou verblijden met hits en ander oud werk, maar zeker ook zijn nieuwste album ‘This Is My Universe‘ aan kwam prijzen. En terecht, want het laatste wapenfeit van de John Watts, die al sinds jaar en dag toch weer optreedt als Fischer Z, staat wederom vol met tracks die niet onder doen voor de hits van rond het jaar ’80. Nummers als ‘Just-A-Man’, ‘Just Like Justice’ en ‘Is The Love’ werden dan ook net zo hartelijk ontvangen als grote hits ‘The Worker’, ‘So Long’ en afsluiter van de officiële set ‘Marliese’.

fischer-z - foto patrick - 018

Niet vergeten

Dat Fischer Z niet vergeten is, bleek overduidelijk, en dat Watts inmiddels met zijn typerende verschijning de tand des tijds zeker heeft doorstaan mag duidelijk zijn. 35 Jaar na dato is Fischer Z nog steeds hot. Dat Watts een maand na Pinkpop in 1981 (waar ze optraden met UB40, Madness en U2) de band ontbond, maakt Fischer Z wellicht nog legendarischer. Het zal dan hopelijk ook niet lang duren voor de band weer terug komt naar Nederland, om dan in plaats van de kleine zaal de grote zalen uit te verkopen. Het is ze gegund.

Voor nu staat Fischer Z nog in de Melkweg, komende donderdag, en vrijdag de 13e in een uitverkochte Hedon in Zwolle.

Foto’s (c) Patrick Spruytenburg

fischer-z - foto patrick - 004

Deel: