Wooden Soldiers is een zeskoppige soulfolk band uit Utrecht, met een gedegen bandsound die lyrische, meerstemmige zanglijnen combineert. Het eerste wapenfeit van de band was de EP ‘First’ uit 2013 die nu, zo’n drie jaar later komt de band met ‘Second’, hun tweede EP.

Schermafbeelding-2015-10-15-om-15.10.00 (1)Net als ‘First’ bevat ‘Second’ vijf nieuwe nummers, waarvan we enkele weken geleden al kennis konden maken met single ‘Go’. ‘Go’ gaf al direct weer dat Wooden Soldiers gegroeid was in de tussentijd. De samenzang van de band is duidelijk versterkt en dat is niet alleen op ‘Go’ hoorbaar. Zeker de krachtige opener ‘Belle of the Beast’ zou je doen denken dat de band diep uit de krochten van Dublin of West Virginia kwam.

Het gevaar van opvolgers is dat het vaak de verwachtingen van haar voorganger niet kan waarmaken. Met ‘Second’ heeft Wooden Soldiers echter een beter resultaat afgeleverd dan hun eerste. Nu moeten we eerlijk zijn en weten we ook wel dat de Mega top 50 niet gehaald zal worden door een van de nummers, maar dat is ook niet de essentie van folk. Wooden Soldiers heeft echter met ‘Second’ een EP afgeleverd die nooit verveeld, en dat is tegenwoordig al heel wat. Een gedegen resultaat waar de mannen en vrouwen van de Utrechtse NuFolk band zeker trots op mogen zijn.

Vermeldenswaardig is ook zeker ‘In Dreams’, dat een mooie samensmelting is tussen de oude folk en een wat poppy’er geluid en qua samenzang naar een hoogtepunt toe werkt. Met ‘Second’ levert Wooden Soldiers niet alleen een sterke EP af, ook laat het overduidelijk merken klaar te zijn voor de volgende stap. Festival The Brave, EuroSonic/Noorderslag en Into The Woods hebben de afgelopen edities niet goed opgelet. Laat ze nu maar opletten voor de komende editie, want 2016 wordt het jaar van Wooden Soldiers. (8/10) (Eigen productie)

Deel:

Comments are closed.