Donderdagavond 17 december sloot Di-rect hun muzikale jaar af in een uitverkochte, kleine zaal van 013. Dit jaar vierde de band het 15-jarig jubileum en ze pakten hierbij flink uit. Zo hadden ze dit jaar een eigen radio- én TV-serie, ‘Hotel DI-RECT’, waar ze verschillende gasten ontvingen. Maar misschien nog wel mooier: de Haagse groep gaf hun grootste optreden tot nu toe. Op het Scheveningse strand, voor maar liefst 12.500 man en helemaal uitverkocht. Om het jaar af te sluiten, deden de heren een klein clubtourtje van slechts vier shows. Hierbij werd ook de vernieuwde, kleine zaal van 013 aangedaan.

Het voorprogramma was in handen van AAPNOOTMIES. De band rondom de soulvolle zangeres Dinaira Scheffers trad nog geen halfuur op. Nummers als ‘Mevrouw Vandaag Draait ’t Om Jou’ wisten het publiek helaas niet te bekoren. Veel nummers kwamen verassend tot een einde, waarbij het gepraat van het publiek pijnlijk duidelijk werd. Dit terwijl er muzikaal weinig op het optreden aan te merken was.

Om kwart over negen dimmen opnieuw de lichten en is het tijd voor de band waar de bezoekers voor zijn gekomen: Di-rect. De Haagse groep begon het optreden op een donker podium, volledig omringd met rook. Tijdens de eerste nummers waren alleen de silhouetten van de bandleden te herkennen.

Muzikaal zat het allemaal ijzersterk in elkaar. De band bestaande uit Jamie Westland, Bas van Wageningen, Marcel Veenendaal en Vince van Reeken werd live bijgestaan door extra gitarist Paul Jan Bakker. Op het podium nam de extra gitarist een prominente plaats in, recht voor toetsenist Vince. Paul probeerde constant de interactie op te zoeken met de officiële leden van Di-rect. Redelijk pijnlijk keken de Haagse heren nauwelijks naar hem om.

Sinds dat zanger Marcel Veenendaal tot de band toetrad, inmiddels al weer zes jaar geleden, heeft Di-rect een muzikale groei doorgemaakt. Dit heeft ook met zich meegebracht dat tegenwoordig in vrijwel elk nummer een ‘Oooohooo’ terug te vinden is. Live werden deze momenten gekozen om samen met het publiek te zingen. Zeker in het begin zong het publiek hierbij uit volle borst mee. Deze momenten moeten echter niet te vaak op een avond voorbij komen. Dat was nu helaas wel het geval, waardoor het publiek hier steeds matter op reageerde.

Tussen de nummers door was het vooral Spike die het voortouw nam. Spike vertelde onder meer dat hij mensen in het publiek zag staan met de armen over elkaar. Dit was de grootste fout die mensen kunnen maken bij een rockconcert. Tenzij je zelf muzikant was, dan mocht het weer wel! Spike nam ook op het podium een prominente plaats in en bewoog veel. Hij zocht regelmatig de andere bandleden op. Marcel deed dit ook nog wel, maar de rest van de band speelde strak, maar statig.

Het publiek heeft zich zichtbaar vermaakt en ook de band leek het naar de zin te hebben in Tilburg. Langzamerhand wordt het echter wel een keer tijd om wat veranderingen aan te brengen in de show. Volgend jaar april is Di-rect opnieuw te bewonderen tijdens een korte clubtour van vier uitverkochte optredens.

Deel: