Op zijn debuutalbumLevensles spreekt de Marokkaans-Nederlandse rapper Lijpe openhartig over zijn veelbewogen leven. De straat heeft hem emotie en woede gegeven, maar het zijn vooral de lessen die hij uit deze ervaringen heeft getrokken die hem bijblijven. “De grootste les is dat je niemand kan vertrouwen behalve je ouders. Ik heb veel lesgeld betaald in het leven, ik heb veel dingen gezien, en uiteindelijk zie je dat je toch alleen je ouders kan vertrouwen.”

Nog voor te hebben getekend bij platenmaatschappij Top-Notch weet de Marokkaans-Nederlandse rapper Abdel Achahbar, beter bekend als Lijpe, met zijn rauwe en emotionele stijl een grote groep jongeren achter zich te scharen. In 2014 brengt hij de EP ‘Van De Bodem Naar De Grond’ op eigen kracht uit. Na zijn handtekening te hebben gezet bij Top-Notch, het label van Kees de Koning dat zich vooral richt op hiphop, volgt ook een volwaardige release. Een jaar later brengt hij met enkele collega rappers, onder wie Lil’ Kleine en Ronnie Flex, het succesvolle album ‘Wave uit’.

Invloed

Zijn muziek gaat over het straatleven en is populair onder de jongeren. “Dat weet ik blind. Ik heb invloed met wat ik doe, maar hoe zij er zelf mee omgaan, ligt aan hen”, vertelt de rapper. Hij zegt dat iedereen verantwoordelijk is voor zichzelf. “Ik kan niet inspelen op hoe een track iemand beïnvloedt. Wat ik schrijf heeft te maken met mij. Je kan er een les uit trekken, er depressief van worden, of juist heel vrolijk, maar dat ligt aan je eigen vibe, hoe jij in je vel zit.”

Succes voor Lijpe

Dit geldt volgens de rapper evengoed voor het behalen van succes. “Veel mensen beloven dingen en weinig kunnen dat ook waarmaken. Je moet niet wachten op mensen, je moet het zelf doen. Zo ben ik ook opgegroeid.” Lijpe hoopt zelf van zijn succes te kunnen genieten in Marokko. “Hier wil ik niet mijn hele leven blijven. Ik ben hier om te verdienen, en ik wil het opmaken en investeren in mijn eigen land.”

Pas het begin

Maar voordat het zover is wil Lijpe eerst kijken hoe ver hij kan komen. “Ik denk wel dat ik nu pas aan het beginnen ben. Vanuit hier moet het balletje gaan rollen en dan wil ik de lat weer wat hoger leggen.” Te veel speculeren over de toekomst wil Achahbar echter niet. “Ik zeg ook in een track dat het kan zijn dat het allemaal verkeerd loopt. Het is uiteindelijk het lot dat bepaalt. Ik weet niet hoe het gaat lopen, ik hoop de goede kant op”, aldus de rapper.

Deel: