Een dag na de verschrikkelijke aanslagen in Parijs stonden The Common Linnets in de Music Club in Kampen. Het concert begon met een moment ter herdenking van de aanslagen in Parijs van 13 november jl. Ilse DeLange nam het woord ‘“We twijfelden wat moeten we doen; wel of niet spelen? We beginnen de set dan ook anders met het nummer ‘proud’.” Een toepasselijk nummer qua inhoud en tekst. Als je de teksten doorneemt, kon het er voor geschreven zijn. Ilse besloot met “Toch gaan we er een feestje van maken, want we laten ons niet wegzetten.  Juist nu gaan we er vol tegen aan”. De gewone set begint dan ook direct met de nieuwe single ‘We don’t make the wind blow’ en was het begin van een vlammende avond vol muzikale hoogtepunten.

Nieuwe carrière

De vorige keer in de Music Club Kampen was Ilse bezig met de eerste toernee van de the Common Linnets. In dat tourschema was Kampen nog opgenomen als Ilse DeLange, terwijl het concert werd afgesloten met alle heren van de Common Linnets op het podium. Aan het einde van de set werd afgesloten met ‘Calm after the storm’ en ontwapenend vertelde Ilse “Wat 1 liedje wel niet kan doen. Het is echt fantastisch wat dat teweeg heeft gebracht”.

Common Linnets-2

Het is een nieuwe carrière voor Ilse waarbij ze wordt bijgestaan door nog drie prominent aanwezig en de aandacht opeisende heren, JB Meijers, Jake Etheridge en Matthew Crosby. Het was dan ook zeker geen Ilse DeLange show. Vocaal moest ze wedijveren met Matthew Crosby die met name in ‘Dust of Oklahoma’ fenomenaal zijn talenten etaleerde. JB Meijers was in zijn element en eiste ook een hoofdrol op met zijn mooie passende gitaarspel. De ene na de andere gitaar werd om zijn nek gehangen en je zag hem genieten, vooral van de pedal steel gitaar. Ilse ontwikkelt zich en werkt mee aan talentenshows op tv en dus gaf ze Midas (een nieuw talent) twee nummers de tijd om zijn kunsten te tonen in het midden van de set. Ook Midas zit in de country en Americana feel en was een passende afwisseling in de fraaie set.

Common Linnets-4

Theater tour

De ambiance van de Music Club Kampen paste perfect bij wat er op het podium stond en gebeurde.  Alles ademde warmte en country feel. Vanaf het podium kijkt de band naar de 2 etages met houten balustrades waar het publiek van deze avond genoot. December staat in het teken van de club tour, die wordt gevolgd door een theater tour. De muziek leent zich daar ook uitstekend voor, want het zijn toch de rustige ingetogen nummers die het meest blijven beklijven. We kregen prachtige uitvoeringen voorgeschoteld van ‘That part’, een nummer die nog het meest lijkt op het songfestival nummer en ‘Soho walz’. Uit deze nummers bleek de kracht van de band; de meerstemmige zang, het ingetogen gitaarwerk en de mooie melodieën. De investering vanuit het prille begin vanuit Nashville betaalt zich uit. Ilse schreef daar voor al de eerste plaat ‘World of hurt’ samen met Rob Crosby en die is nu ook samen met de band verantwoordelijk voor heerlijke nummers.

Common Linnets-3

Toegift

De toegiften waren de hoogtepunten van de avond. Het publiek kwam dan ook los met ‘Runaway man’, het zeer sterke ‘Indigo moon’ en de set werd nog spetterend afgesloten met een ronkende uitvoering van ‘Ohio’,
het favoriete nummer van JB Meijers. JB kon zich dan weer lekker uitleven op gitaar en dat klonk ook spetterend. Dit protestnummer van Neil Young was dan ook een passende afsluiting van een enerverend concert in een bewogen week. ‘Four dead in Ohio’, het nummer over een aanslag waarbij onschuldige studenten omkwamen is helaas de beste afsluiting die men had kunnen kiezen. Hoed af voor dit eerbetoon van the Common Linnets aan de gebeurtenissen, temeer nu de muziek in het hart is geraakt door de aanslag bij een muziekconcert.

Common Linnets-5

Deel: