Met zijn solo album ‘Long Wave’ uit 2012, waarop hij covers vertolkte uit zijn jeugd, greep Jeff Lynne al terug naar het verleden. Toen hij vorig jaar in Hyde Park oude hits van zijn Electric Light Orchestra speelde en dat enthousiast werd ontvangen, leek het hem ook de juiste tijd om weer iets nieuws onder de ELO vlag uit te brengen. Met het nieuwe album ‘Alone In The Universe’ is nu het eerste nieuwe ELO album verschenen sinds ‘Zoom’ uit 2001. Ook op dit album grijpt hij terug naar het verleden, maar dan voornamelijk zijn eigen verleden.

Zo wordt gelijk al duidelijk bij de melancholische openingstrack ‘When I Was A Boy’. Waarvan het intro erg veel weg heeft van John Lennon’s ‘Imagine’, maar hij heeft dan ook nooit onder stoelen of banken gestoken dat The Beatles een grote inspiratie voor hem zijn geweest (en met 3 van hen zelfs nog heeft samengewerkt). Het daarop volgende ‘Love & Rain’ heeft weer veel weg van de oude ELO hit ‘Showdown’. De derde track ‘Dirty To The Bone’ heeft weer overeenkomsten met het door hem geproduceerde ‘This Is Love’ van George Harrison, terwijl het tekstueel ‘Evil Woman 2.0’ is. Het onheilspellende ‘When The Night Comes’ had zou op het meesterwerk ‘Out Of The Blue’ uitgebracht kunnen worden.

9200000050031333De melancholische kant van Jeff Lynne blijft terugkeren in ‘The Sun Will Shine On You’. ‘All My Love’ en ‘I’m Leaving You’. Alsof hij een fotoalbum door bladert en mijmert over de goede oude tijd. Maar om te verkomen dat het te veel een opa-vertelt-plaat wordt volgt er met ‘One Step At A Time’ een aanstekelijke disco achtige plaat die in de jaren ‘70 niet veel had ondergedaan voor singles als ‘All Around The World’, ‘Shine A Little Light’ of ‘Xanadu’. Om daarna af te sluiten met de titeltrack die ook veel aan ‘Out Of The Blue’ doet denken. De Deluxe editie van het album heeft dan nog twee bonustracks. Waarvan ‘Fault Line’ een jaren ‘50 achtige rockabilly song is, en ‘Blue’ herinneringen naar boven brengt aan de Traveling Wilburys.

Veel nieuws onder de zon moet je bij dit album niet verwachten. Maar aan de teksten te horen was Jeff Lynne dat ook niet van plan, maar onarmt hij juist het verleden graag op dit album. Voor ELO fans is ‘Alone In The Universe’ ongetwijfeld een feest der herkenning, en kan het zich meten met klassieke ELO albums als ‘A New World Record’ en ‘Out Of The Blue’. (8/10) (Big Trilby/Columbia)

Deel: