James Bay zal zich aan het einde van het jaar wel een paar keer in zijn arm knijpen als hij terugdenkt aan het jaar 2015. De BBC betitelde hem al als één van de meest invloedrijke debutanten van het moment, en in ons land steeg zijn populariteit naar een hoogtepunt. Het concert in Paradiso was binnen minuten uitverkocht en zijn optreden op Lowlands was een hoogtepunt van dat festivalweekend. Vrijdag 23 oktober stond hij in een uitverkochte HMH om het Nederlandse jaar af te sluiten.

James Bay-23102015-KB Fotografie-3454

Een gedeelte van de (vrouwelijke) fans lag al vanaf 8 uur in de ochtend voor de deur van de concertzaal om helemaal vooraan te kunnen staan. Toen het grote doek dan ook eindelijk viel was er voor deze fans geen houden meer aan en werden de jonge stembanden maximaal belast.

Met ‘Collide’, ‘Craving’ en ‘When We Were On Fire’ koos hij voor een stevige opening, het zijn ook de snellere nummers van het album ‘Chaos And The Calm’. De sfeer in de Amsterdamse poptempel groeide hierdoor al snel naar een broeierige en gezellige ambiance. Hoe moeilijk het ook is in een grote zaal, James Bay wist de interactie met zijn publiek goed te onderhouden en kletste er vrolijk op los zonder dat het afbreuk deed aan het optreden. Halverwege kwam zijn grote doorbraak hit ‘Let It Go’ die hij net zo goed in zijn kleedkamer had kunnen afwachten. Letter voor letter kwam uit de ruim 5000 keeltjes met James Bay als achtergrondzanger.

James Bay bewijst zijn wereldklasse in HMH

Naast dat hij bekend staat als een uitstekend muzikant werd ook vrijdag weer duidelijk dat de Brit gewoonweg een fantastische zanger is. Elk nummer werd loepzuiver gezongen maar ook met het grootste gemak. Over het gitaarspel van Bay is niet heel veel aan te merken zoals hij dat demonstreerde met zijn gitaarsolo in ‘Scars’. Hoewel zijn eigen werk genoeg materiaal oplevert voor een show, was het hoogtepunt van de avond toch echt ‘If I Ain’t Got You’ een cover van Alicia Keys. Zijn medemuzikanten kregen de ruimte voor een solo maar gezamenlijk was de vertolking een van absolute wereldklasse.

Met de toegift van ‘Hold Back The River’ was de conclusie snel gemaakt dat James zijn publiek van een zilveren schaal heeft bediend. Zoals je dat alleen kunt verwachten van een Britse butler.

Deel: