Met zijn debuutalbum ‘Undiscovered’ zette de Britse singer-songwriter James Morrison zichzelf op de kaart. Twee redelijke volgden die beiden succesvol waren, maar wel veel van hetzelfde bevatten. Nu is hij na 4 jaar weer terug met het album ‘Higher Than Here’.

Het was bekend dat Morrison geen gemakkelijke jeugd heeft gehad met gescheiden ouders en een alcoholistische vader. Dit vond al eerder zijn weerklank op zijn debuutalbum maar dit komt ook weer terug op zijn nieuwe album. Want in de afgelopen jaren overleed zijn vader. Daarnaast verloor hij ook zijn broer en neef. Dit komt op het album voorbij in het donkere ‘Heaven To A Fool’, ‘We Can’, de soulballad ‘Too Late For Lullabies’ en de akoestische ballad ‘Just Like A Child’. Drie songs waarmee hij op dit album indruk weet te maken.

Sowieso ligt soul hem nog altijd het beste. Zo bewijst hij ook met ‘Right’ (dat Ed Sheeran niet had misstaan), ‘Reach Out’, ‘Something Right’, ‘Easy Love’ en ‘I Need You Tonight’. Hij heeft dan ook nog altijd een perfecte soulstem, en dat bewijst hij opnieuw op dit album.

Toch is niet alles even sterk op het album, en valt hij ook hier opnieuw in herhaling. Zo is de eerste single en openingstrack ‘Demons’ eigenlijk het minst sterke nummer van het album. De radiovriendelijke productie en de vocoder in het refrein halen het nummer juist naar beneden. Net als dat uitgerekend de titeltrack ‘Higher Than Here’ op zijn vorige albums had kunnen staan.

Maar als James Morrison een kijkje in zijn ziel geeft en dat met soul combineert maakt hij indruk waardoor hij met ‘Higher Than Here’ misschien wel zijn beste album sinds ‘Undiscovered’ heeft gemaakt. (7,5/10) (Island Records)

Deel: