Brother & Bones is een vijfkoppige band uit Amerika bestaand uit; Rich Thomas (leadzanger en gitaar), Alex Karban (bass), James Willard (gitaar), Yiannis Sachinis (drums) en Robin Howell-Sprent (drums). Ja dat ziet u goed, een vijfkoppige folk rok band met twee drummers. Het was voor de band niet de eerste keer dat ze in Nederland optraden. Vorig jaar speelden het vijftal een aantal uitverkochte clubshows in Nederland, waaronder de Bitterzoet in Amsterdam. Nu, ruim anderhalf jaar later, zijn ze klaar voor de grotere zalen en lieten ze vanavond de kracht van hun debuut album ‘Brother & Bones’ horen in de Oude Zaal van Melkweg Amsterdam.

brother & bones3

Brother & Bones

De muziek van Brother & Bones kent eigenlijk twee kanten. De rustige Mumford And Sons-achtige folk en de ruizige geheimzinnige rock kant. Door de formatie van twee drummers, gebruik van vele lage klanken en de goede afwisseling van akoestisch naar een semi-akoestische gitaar kan er door de band een prachtig bombastisch geluid gecreëerd worden die de zaal grijpt. Het publiek werd eerst rustig opgewarmd, maar kregen ook al snel de wat hardere nummers van het debuut album voor de kiezen. Het nummer ‘Omaha’ is hier een goed voorbeeld van. Een nummer met en rustige opbouw, maar die verder in het nummer een climax maakt naar dat harde geluid.

Het is een setlist die goed varieert tussen nummers van het debuut album en hun vorige ep’s: ‘To Be Alive’ en ‘For All We Know’ . Nummers als ‘Follow Me Down’, ‘Long Way to Go’ en ‘For All We Know’ bevatten voor ieder wel wat wils.

Hoewel Brother & Bones meer de hardere kant is opgegaan, was het toch een van hen fragielste nummers wat het moment van de avond was. ‘Lost As One’, een nummer op de tweede ep, deed de zaal even haar stem smoren en iedereen vol aandacht laten luisteren. De band zelf was aanvankelijk niet van plan het nummer live te spelen, maar nadat het door een live uitzending werd bestempeld als het mooiste nummer van de band besloten ze toch gehoor te geven aan hun fans. En maar goed ook, want dit waren misschien wel de mooiste 6 minuten van de hele avond.

De band stapte vorig jaar al met een voet binnen bij de harten van het Nederlandse publiek, maar na vanavond kunnen we zeggen dat ze ook met de andere voet zijn binnen gelopen. Hoewel het geen show was die een historisch spoor achter liet in de Melkweg, was het zeker van hoge klasse. Nee, erg ging niks over de top. En nee, de band stapte niet buiten de lijnen. Het was een gewoon goede live preformance. Een gewoon goede live preformance waarvan het publiek nog lang met plezier aan terug zal denken.

Foto: Hans Kreutzer – Archief Maxazine

 

 

 

Deel: