Het is alweer 3 jaar geleden dat de legendarische Don McLean himself in Nederland een optreden verzorgde. In 2012 stond de Amerikaanse zanger in een volledig uitverkocht Koninklijk Theater Carré. Op maandagavond 5 oktober stond de 70-jarige singer-songwriter weer in het prachtige Amsterdamse theater. De eerste van de twee avonden van zijn ‘The American Troubadour’ tour waarmee hij door Europa reist.
Voordat de trouwe fans konden genieten van de Amerikaanse zanger, mochten ze eerst wegdromen bij het stemgeluid van Jarrod Dickenson, die het voorprogramma verzorgde. Dickenson is een goed uitgekozen opwarmer die in hetzelfde straatje past als Don McLean zelf. Rustige maar mooie nummers waar je heerlijk bij kan wegdromen. Als de tour met McLean erop zit, dan reist hij verder met The Waterboys door the UK om vervolgens 2016 goed te beginnen met een nieuw album en een eigen tour.

Don McLean in Koninklijk Theater Carré

9G5A9866 kopieNadat de band zich had geïnstalleerd op het podium, werd de legendarische zanger met luid applaus verwelkomd. McLean zit al ruim 45 jaar in het vak en werd bekend door het nummer ‘And I Love You So’ dat in 1970 op zijn debuutalbum ‘Tapestry’ verscheen.
De zanger is een groot liefhebber van de Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh. Daarom schreef hij in 1971 het nummer ‘Vincent’ dat ook wel bekend staat onder de titel ‘Starry Starry Night’ waar het nummer mee begint. Het verwijst naar Van Gogh’s schilderij ‘De Sterrennacht’ dat in New York City hangt.
Vooral het eerste deel van de avond bestaat uit rustige luisternummers. Er gebeurt dan ook vrijwel niks op het podium. De zanger is goed uitgelicht en staat de hele avond op de middenstip van Carré te spelen. Geen spannend decor, geen lichtshow, maar daar kwam het publiek ook niet voor. Genietend in het rode pluche zat men te luisteren naar de prachtige stem van McLean. Want ondanks het feit dat de artiest op 2 oktober 70 jaar is geworden, heeft hij nog altijd hetzelfde stemgeluid als toen hij de nummers opnam in de jaren ’70. Met name tijdens de grote hit ‘Crying’ dat McLean heeft gecoverd van Roy Orbison, hoor je dat hij nog veel power heeft en de hoge tonen nog prima kan halen.
Ondanks het feit dat het repertoire van de singer-songwriter over het algemeen erg rustige luistermuziek is, is 9G5A9841 kopiezijn grootste hit een echte meezinger waar zelfs gedanst bij wordt! American Pie draagt nog altijd een mysterie met zich mee. Waar gaat de tekst nou daadwerkelijk over? De vliegtuigcrash op 3 februari 1959 waar rock-’n-roll legende Buddy Holly om het leven kwam, kan verwijzen naar de zin ‘The Day the Music Died’. De zanger zelf blijft genieten van alle speculaties en onderzoeken die worden gedaan door professoren en historici.
In 2000 bracht Madonna een coverversie van American Pie uit, mogelijk is het nummer daardoor nog populairder geworden. Toen McLean de eerste klanken van het vrolijke nummer te gehoren bracht, sprong het publiek spontaan uit het rode pluche en begon wild te twisten, zoals in die tijd gedaan werd. Een erg vrolijke afsluiting van dit mooie luisterconcert van de levende legende Don McLean.
 Op dinsdagavond 6 oktober staat Don McLean nog een keer in het Amsterdamse theater en er zijn nog een paar stoelen beschikbaar.

Foto’s © Dextair Photography

Deel: